Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Proiectul de lege privind salariul minim european a fost promulgat in sedinta din 13 noiembrie 2024 si devine Legea 283/2024.
Aceasta a fost publicata in MOF nr. 1139 din 14.11.2024.
Actul normativ transpune în legislația națională Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Forma trimisa la promulgare este aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2024/pl568_pr568_24.pdf
Prevederi:
- se introduce definitia raportului juridic de muncă ca fiind raportul reglementat prin lege în temeiul căruia o persoană fizică, denumită lucrător, se obligă să presteze o activitate pentru şi sub autoritatea unei alte persoane fizice sau juridice în schimbul unei remunerații.
Codul muncii a fost completat cu prevederi care sa asigure aplicarea Directivei 2022/2041 tuturor categoriilor de salariati indiferent daca acestia isi desfasoara activitatea in baza unui raport de munca, raport de munca cu caracter special (contract de mandat, management, activitate sportiva) sau raport de serviciu prin definirea notiunii de raport juridic de munca , asa cum am prezentat mai sus.
- se modifica articolul 160 astfel:
Varianta veche | Varianta noua |
Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri. | (1)Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri. (2) Salariul de bază reprezintă componenta fixă a remunerației brute plătite unui salariat pentru munca pe care o prestează pe parcursul unei luni calendaristice, în care nu sunt incluse sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri. (3) Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil, conform prevederilor art. 162 alin. (1). (4) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, în condițiile art. 164, corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent. |
Se completeaza Codul Muncii cu elemente corespunzatoare care sa prevada criteriile nationale pentru stabilirea si actualizarea salariului minim legal si desemnarea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social ca organism national care sa permita asigurarea consultarilor cu partenerii sociali, in sensul directivei.
- Se modifica prevederile referitoare la stabilirea salariului minim (art. 164 din Codul Muncii), astfel:
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește anual prin hotărâre
a Guvernului și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la numărul mediu lunar de ore, potrivit programului legal de muncă aprobat.
(2) Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește și se actualizează potrivit dispoziţiilor alin. (1), pe baza procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
(3) Procedura prevăzută la alin. (2) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu
consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
(4) Procedura prevăzută la alin. (2) stabilește evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de ponderea acestuia în câștigul salarial mediu brut și cuprinde următoarele:
a) modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată;
b) criteriile de stabilire și actualizare ale salariului minim brut pe țară garantat în plată care să includă cel puțin următoarele elemente:
(i) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;
(ii) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
(iii) rata de creștere a salariilor;
(iv) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung;
c) indicatorii statistici naționali comunicați de Institutul Naţional de
Statistică și Comisia Națională de Strategie și Prognoză aferenți criteriilor prevăzute la lit. b) și lit. d);
d) setul de indicatori anuali de monitorizare şi evaluare a impactului asupra mediului economic și social;
e) modul de realizare a analizelor-suport şi de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ, între 47% – 52%, al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.
(5) Procedura prevăzută la alin. (2) se aplică de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, având la bază analizele unei instituții de
cercetare specializate în analiza și evaluarea de impact a politicilor din domeniul pieței muncii.
(6) Angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază brute prin contractul individual de muncă și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, sub valoarea salariului de bază minim brut orar, prevăzut la alin. (1).
(7) În aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), prin hotărâre a Guvernului sau negocieri colective nu pot fi stabilite salarii minime brute sub
valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
(8) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni, de la data încheierii contractului individual de muncă.
După expirarea perioadei respective, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
(9) Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prevăzut la alin. (1), diferențiat pe criteriile nivelului de studii și vechimii în muncă.
(10) Prevederile alin. (8) se aplică și în cazurile prevăzute la alin. (9). (11) Toate drepturile și obligațiile stabilite, potrivit legii, prin
raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se determină utilizând nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prevăzut la alin. (1).
(12) Angajatorul este obligat să garanteze în plată salariaților un salariu de bază brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut prevăzut la art. 160 alin. (3).
(13) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este adus la cunoștința salariaților prin grija angajatorului.
- Se majoreaza amenzile pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil, la amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei. Anterior acestei prevedei nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară se sanctiona cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei.
- S-au introdus prevederi care sa asigure adoptarea unui plan de actiune pentru promovarea negocierilor colective .