Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In conformitate cu Legea 53/2003 cu privire la Codul Muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi loc de munca.
Munca in schimburi este permisa cu respectarea prevederilor legale referitoare la timpul de munca si timpul de odihna.
Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Repaus zilnic – Repausul trebuie sa fie de minim 8 ore intre schimburi, fara a depasi maxim 12 ore de lucru pe zi. Daca se depasesc cele 12 ore de lucru intr-o zi, salariatul are dreptul ca urmatoarele 24 de ore sa fie libere.
Repaus saptamanal – Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Repausul saptamanal trebuie acordat tuturor angajatilor indiferent de modalitatea de organizare a timpului de munca.
In situatia in care nu este posibila respectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica din cauza specificului activitatii, se stabilesc de comun acord, alte doua zile libere. Repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica in cazul in care:
- Ar prejudicia interesul public
- Ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii
Timpul de lucru 24 cu 48 este legal? Conform art. 115, alin. 2 din Codul Muncii durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Prin urmare, nu este o varianta legala.
Timpul de lucru 12 cu 24 – durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Sporul de noapte
Sporul pentru munca de noapte se calculeaza in raport cu fiecare ora de munca prestata in intervalul 22.00 – 6.00.
Salariatii care efectueaza munca de noapte trebuie sa beneficieze de urmatoarele:
-fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
-fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Buna, este legal un program astfel: 11 ore – 4 zile/sapt 2 zile libere si apoi inca 4 zile cu 11 ore, 2 libere, si tot asa?
Buna Carina
Din punctul nostru de vedere este corect.