Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Presupunem ca avem doua societati comerciale care deruleaza tranzactii comerciale: societatea A cumpara bunuri de la societatea B bunuri in valoare de 25.000 lei. Societatea A emite un bilet la ordin in vederea acoperirii acestei datorii. Societatea bancara care efectueaza decontarea solicitand un comision de 10 lei.
Cum se inregistreaza aceste operatiuni in contabilitatea societatii platitoare ?
Societatea A va face urmatoarele inregistrari:
1.Se inregistreaza emiterea biletului la ordin
401 Furnizori = 403 Efecte de platit 25,000 lei
2.Se efectueaza plata biletului la ordin
403 Efecte de platit = 5121 Conturi la banci in lei 25,000 lei
627 Cheltuieli cu serviciile bancare si asimilate = 5121 Conturi la banci in lei 10 lei

Cum se inregistreaza aceste operatiuni in contabilitatea societatii beneficiare ?
1.Se inregistreaza primirea biletului la ordin
413 Efecte de primit de la clienti = 4111 Clienti 25,000 lei
2.Incasarea biletului la ordin
5121 Conturi la banci in lei = 413 Efecte de primit de la clienti 25,000 lei
Ce este biletul la ordin?
Este un efect comercial, înscris prin care o persoană, numită emitent ori subscriitor, se obligă să plătească o sumă de bani la scadență unei alte persoane numită beneficiar, sau la ordinul acesteia. Ca formă, biletul la ordin se aseamană cu o recunoaștere de datorie de către debitor, față de creditorul său.
Biletul la ordin este reglementat de un act normativ foarte vechi – Legea nr. 58 din 1 mai 1934 asupra CAMBIEI și BILETULUI LA ORDIN.
Biletul la ordin cuprinde:
- denumirea de bilet la ordin exprimată în limba română;
- promisiunea necondiționată de a plăti o sumă determinată;
- data scadenței;
- locul plății;
- numele/denumirea aceluia căruia sau la ordinul căruia plata trebuie făcută;
- data și locul emiterii;
- semnătura emitentului, respectiv semnătura olografă a persoanei fizice având calitatea de emitent sau, după caz, a reprezentantului legal ori a împuternicitului emitentului, persoană fizică, persoană juridică sau entitate care utilizează astfel de instrumente;
- numele emitentului, respectiv numele și prenumele, în clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entității care se obligă. În cazul în care numele emitentului depășește spațiul alocat pe titlu, se vor înscrie pe biletul la ordin primele caractere din numele și prenumele, respectiv din denumirea emitentului, în limita spațiului special alocat, fără ca prin aceasta să se atragă nulitatea biletului la ordin;
- codul emitentului, respectiv un număr unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale emitentului.
Biletul la ordin original este biletul la ordin emis pe suport hârtie, purtând semnătură olografă. Imaginea biletului la ordin original reprezintă copia electronică a biletului la ordin original.