Moneda digitala

Moneda digitala (moneda virtuala, criptomoneda) este un tip de moneda disponibila numai in forma digitala, nu si in forma fizica (cum ar fi bancnotele si monedele). Aceasta prezinta proprietati similare valutelor fizice, dar permite tranzactii instantanee si transferuri fara frontiere.

Fiind o moneda electronica, ea se administreaza prin intermediul unui “portofel” electronic, echivalentul unui cont bancar).

Exista mai multe monede digitale. Momentan, Bitcoin este cea mai cunoscuta, apoi  Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dogecoin, etc.

Care sunt beneficiile?

Deoarece moneda digitala este deja o parte nativa a “spatiului cibernetic”, este perfect potrivita pentru efectuarea platilor prin intermediul sistemelor electronice.

Avantajele acesteia sunt:

1. Tranzactii mai ieftine: taxele de tranzactionare digitale sunt, de obicei, mult mai mici comparativ cu taxele percepute la utilizarea cardurilor de credit, de exemplu. Uneori, nu exista nici o taxa de tranzactie.

2. Nu exista taxe de transfer international: pentru ca vorbim de o moneda digitala, ea insasi globala, frontierele nu mai sunt luate in considerare.

De obicei, trimiterea clasica de bani in strainatate presupune atat:

– costuri de conversie a monedei cat si

– comisioane bancare.

Dar, pe de alta parte, trimiterea de bani digitali catre cealalta parte a planetei costa exact acelasi lucru ca si trimiterea la cineva care sta alaturi de tine.

De asemenea, poate fi folosita pentru cumparaturi in orice tara, astfel incat sa poti evita si costul conversiei valutare.

Platile la nivel international ajung la fel de repede ca platile locale.

3. Nu exista taxe de administrare

Multe conturi bancare au asociata o taxa lunara de administrare. Contul deschis pentru utilizarea unui portofel digital nu are perceputa o astfel de taxa.

4. Crearea usoara a unui cont

Oricine poate sa creeze un cont de valuta digitala in cateva secunde, fara a furniza detalii personale decat daca doreste sa foloseasca un serviciu care sa impuna acest lucru si verificari aditionale sau furnizare de documente.

5. Siguranta data de criptografie.

6. Sistemul este decentralizat, nu exista o banca centrala care sa reglementeze emiterea si tranzactiile cu acestea.

Exista si o serie de dezavantaje:

  • Gradul scazut de penetrare a pietei (lipsa de acceptare la comercianti fapt care ii limiteaza utilizarea);
  • Lipsa de reglementare – de exemplu din punct de vedere contabil este greu de stabilit cursul de schimb la care sa fie inregistrate tranzactiile cu criptomonede, tocmai fiindca nu reprezinta o valuta cotata;
  • Imposibilitatea de rambursare – desi exista asa zisii intermediari, rolul acestora este doar de a verifica tranzactiile, nu sa si arbitreze disputele intre partile care tranzactioneaza. Asadar, in cazul disputelor, inca nu s-au gasit solutii complete de rezolvare.
  • Criptomonedele sunt foarte volatile valoarea lor fiind data de cerere si oferta.

Articole similare