Modificari la Codul de procedura fiscala -proiect din 25.08.2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Ministerul de Finante pregateste cateva modificari la Codul de procedura fiscala, in baza unui proiect publicat in 25.08.2022 pe site-ul institutiei.


Modificarile propuse vizeaza:

1.Comunicarea actului administrativ fiscal


Se propune modificarea art. 47 alin. (15) din CPF în sensul că actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică contribuabililor/plătitorilor înrolați în sistemele dezvoltate de MF/ANAF sau de către organele fiscale locale prin mijloacele electronice de transmitere la distanţă stabilitepotrivit alin. (16) sau (17) de la același articol. Actul emis sub această formă se consideră comunicat la data punerii la dispoziția contribuabilului/plătitorului prin aceste mijloace electronice. Această propunere are în vedere faptul că contribuabili deja s-au înrolat în sistemele de comunicare prin mijloace electronice astfel că, pentru documentele primite cât și pentru cele comunicate de organele fiscale se impune să fie utilizat același canal de comunicare.

2.Soluția fiscală individuală anticipată și acordul de preț în avans

• obiectul cererii pentru emiterea unei soluții fiscale individuale anticipate se limitează la o situație fiscală de fapt viitoare și o obligație fiscală principală. Nu se limitează numărul de cereri pe care le poate depune contribuabilul/plătitorul.
• discuția preliminară nu va putea avea ca rezultat stabilirea existenței stării de fapt viitoare pentru emiterea unei soluții fiscale având în vedere complexitatea cazurilor care fac obiectul cererilor.
• Daca pana in prezent, contribuabilul/Plătitorul solicitant avea dreptul la restituirea taxei achitate în cazul în care organul fiscal competent respingea emiterea soluției fiscale individuale anticipate, respectiv emiterea/modificarea acordului de preț în avans, prin proiect se propune ca dreptul la restituirea taxei achitate se va putea face doar daca organul fiscal competent respinge emiterea/modificarea acordului de preț în avans.
• Se introduce prevederea noua ca Contribuabilul/Plătitorul solicitant nu are dreptul la restituirea taxei achitate pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate în cazul în care cererea intră în procedura de analiză pe fond în vederea soluționării prin emiterea ordinului ministrului finanțelor de aprobare/respingere a cererii de emitere a soluției fiscale individuale anticipate. Prin excepție, taxa pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate se restituie contribuabilului/plătitorului în următoarele situații:
a) Contribuabilul/Plătitorul renunță la cererea pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate în 15 zile de la data depunerii cererii, termenul alocat analizei prealabile;
b) Contribuabilul/plătitorul care este notificat de organul fiscal competent despre faptul că cererea nu a fost luată în considerare ca urmare a analizei prealabile și, totodată, despre posibilitatea depunerii unei noi cereri sau renunțarea la cererea curentă, comunică opțiunea sa cu privire la renunțare și solicită restituirea taxei de emitere.

3.Numarul de identificare fiscala

Se propune exceptarea de la atribuirea numărului de identificare fiscală, a persoanele nerezidente care sunt înregistrate fiscal și care comunică ONRC informații referitoare la înregistrarea fiscală în aceeași zi sau cel mai târziu a doua zi. De asemenea, se propune ca după emiterea certificatului de înregistrare fiscală acesta să se păstreze de către organul fiscal până la data ridicării de către contribuabil sau imputernicitului acestuia.

4.Stabilirea creanțelor fiscale sub rezerva verificării ulterioare

Rezerva verificării ulterioare se anulează numai la împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale sau ca urmare a inspecţiei fiscale ori a verificării situaţiei fiscale personale dacă acestea sunt finalizate cu raport de inspecție/raport de verificare și decizie emisă potrivit acestui act normativ.
In varianta actuala a CPF nu este prevazuta conditia ca sa exista raport de inspectie si decizie.

5.Întreruperea și suspendarea termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale

Se propune introducerea unei noi condiții de suspendare a termenului de prescripție în situația în care intervine decesul unei persoane fizice la care se află în derulare o acțiune de inspecție fiscală. Astfel, se propune ca termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţelor fiscale să se suspende pe perioada cuprinsă între data decesului persoanei fizice la care era în curs de desfășurare o acțiune de inspecție fiscală și data luării la cunoștință de către organul de inspecție/verificare că există sau nu succesori, după caz, dar nu mai mult de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii.
Această modificare este justificată de prevederile art. 126 alin. (21 ) din Codul de procedură fiscală, unde este prevăzut faptul că, în cazul în care inspecţia fiscală a început şi intervine decesul persoanei fizice ca subiect de drept fiscal, inspecţia fiscală continuă cu succesorii persoanei respective, dacă aceştia există, caz în care creanţa fiscală se stabileşte pe numele succesorilor. Prin modificarea propusă se asigură certitudinea rezonabilă a recuperării eventualei creanțe a statului ce va fi stabilită urmare inspecției fiscale pentru obligații fiscale ce au aparținut persoanei decedate și care urmeaza a fi stabilite pe numele succesorilor. Suspendarea termenului de prescripție, propusă este generată de realitatea practică prin care succesorii unei persoane fizice decedate pot fi stabiliți într-un orizont de timp greu de estimat. În considerarea articolului 147 din Codul de procedură fiscală regula este aplicabilă și în cazul verificării situaţiei fiscale personale.

6.Obligația de colaborare a contribuabilului/plătitorului

Se introduce mențiunea explicită a faptului că în relația contribuabilului cu organele de inspecție fiscală pot fi utilizate și mijloacele electronice de comunicare la distanță.

7.Durata de efectuare a inspectiei fiscale la nerezidenti

Se propune modificarea duratei de efectuare a inspecției fiscale pentru contribuabilii nerezidenți, respectiv durata maximă de efectuare a inspecției fiscale să fie de 180 de zile, similar cu durata prevăzută pentru contribuabilii mari sau contribuabilii care au sedii secundare.

8.Sesizarea organelor de urmărire penală

Se completeaza CPF cu dispoziții care să reglementeze conduita organului de inspecție fiscală pentru situația în care au fost sesizate organele judiciare competente în legătură cu constatările efectuate cu ocazia inspecţiei fiscale care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, în condiţiile prevăzute de legea penală, respectiv acestea urmează ca, după sesizarea organelor de urmărire penală, să înceteze inspecția fiscală pentru perioadele și obligaţiile fiscale care fac obiectul sesizării penale. Ulterior, în situația în care, după sesizarea organelor de urmărire penală, procurorul, prin ordonanță, dispune clasarea ori renunțarea la urmărirea penală sau dacă după trimiterea în judecată instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă, organul de inspecție fiscală poate relua inspecția, caz în care, se transmite un nou aviz de inspecție fiscală.

9.Rezultatele controlului antifraudă


Se reglementeaza obligația organului de control fiscal de a analiza punctul de vedere exprimat de contribuabil/plătitor și, după caz, de a reconfigura constatările în situația în care argumentele contribuabilului/plătitorului sunt determinante.

10.Publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante

Se propune publicarea listelor contribuabililor care nu au obligații restante, în sensul aducerii la cunoștinței opiniei publice a contribuabililor care și-au declarat și achitat la scandență obligațiile fiscale de plată și care nu figurează în evidențele fiscale cu obligații restante. În acest mod, în relațiile contractuale derulate de către mediul de afaceri, contribuabilii care nu au obligații restante pot fi considerați parteneri de încredere.
Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare.


11.Instituirea posibilității acordării eșalonărilor la plată de către organul fiscal central


Se propune excluderea de la acordarea eșalonarii la plată a taxelor vamale, accizelor și taxei pe valoarea adăugată.

Articole similare

Comentariul tau aici