Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
Un proiect de act normativ publicat de Ministerul Muncii in 07.06.2023 are in vedere o modificare a Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
Schimbarile preconizate:
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. 341 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fiecare angajator are dreptul de a-şi organiza activitatea de resurse umane şi salarizare prin una dintre modalitățile reglementate de lege, respectiv prin asumarea de către angajator a atribuţiilor specifice, prin desemnarea unuia sau mai multor angajaţi cărora să le repartizeze, prin fişa postului, atribuţii privind activitatea de resurse umane şi salarizare sau prin contractarea unor servicii externe specializate în resurse umane şi salarizare (inclusiv servicii externe de contabilitate autorizate de CECCAR) și activitatea de completare şi transmitere a datelor în registru, astfel cum este reglementată în cuprinsul Hotărârii Guvernului nr. 905/2017, se poate realiza în una dintre modalitățile enumerate anterior, cu informarea în termen a inspectoratului teritorial de muncă în legătură cu încheierea, sau după caz, încetarea contractelor de furnizare servicii.
De asemenea, se va stabili obligația serviciilor externe, ca la încetarea contractului de furnizare servicii să elibereze angajatorului baza de date în format electronic care conține toate înregistrările făcute de prestator pe durata contractului.
Se va stabili obligația angajatorului de a transmite suspendarea contractului individual de muncă ca urmare a absențelor nemotivate, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii deciziei de suspendare, în condițiile prevăzute la art. 51 alin. (2) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Se va stabili posibilitatea angajatorilor de a solicita inspectoratului teritorial de muncă o copie a datelor existente în registru, în format electronic sau letric , pentru situația în care, din diferite motive nu mai dețin aceste date.
Iata textul proiectului:
- Alineatul (5) al articolului 2 se completează și va avea următorul cuprins:
”(5) Angajatorii prevăzuți la art. 1 lit. a) pot contracta serviciul de completare și transmitere a datelor în registru prin încheierea de contracte de prestări servicii cu prestatori care își desfășoară activitatea în condițiile prevederilor legale în vigoare, inclusiv ale prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal, după cum urmează:
a) cu servicii externe specializate în resurse umane și salarizare coordonate de către un expert în legislația muncii;
b) cu servicii externe de contabilitate autorizate de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. - Alineatul (6) al articolului 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
”(6) Completarea și transmiterea datelor în registru se realizează de către reprezentantul legal al angajatorului ori de către una sau mai multe persoane desemnate de către acesta și care au aceste atribuții stabilite prin fișa postului, ori, după caz, de către prestatorii prevăzuți la alin. (5)”. - Alineatul (8) al articolului 2 se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:
„(8) Angajatorii prevăzuți la art. 1 lit. a) au obligația de a notifica, în scris, în format letric sau electronic prin e-mail, inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își au
sediul/domiciliul, despre încheierea/încetarea contractelor de prestări servicii prevăzute la alin.
(5) în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii/încetării contractului, precum și
următoarele informații:
a) datele de identificare ale prestatorului și ale expertului în legislația muncii care coordonează
serviciul extern specializat în resurse umane și salarizare, precum și data încheierii/încetării
contractului;
b) datele de identificare ale prestatorului și ale contabilului autorizat sau, după caz, ale expertului contabil, precum și data încheierii/încetării contractului”. - Alineatul (9) al articolului 2 se completează și va avea următorul cuprins:
”(9) Contractarea serviciului de completare și transmitere a datelor în registru, în condițiile prevăzute la alin. (5), nu exonerează angajatorul de obligațiile și răspunderea stabilite de prezenta hotărâre”. - La articolul 2, după alineatul (9), se introduce un nou alineat, alineatul (9.1), care va avea următorul cuprins:
”( 9.1) La încetarea contractului de prestare servicii pentru completarea și transmiterea datelor
în registru, serviciul extern este obligat să elibereze angajatorului baza de date în format electronic, care conține toate înregistrările făcute de prestator pe durata contractului”. - La articolul 4 alineatul (1) litera e) se modifică și va avea următorul cuprins:
„ e) datele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel târziu în ziua anterioară datei suspendării / datei încetării suspendării, cu excepția situației absențelor nemotivate când transmiterea în registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii deciziei de suspendare, în condițiile prevăzute la art. 51 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”. - La articolul 5, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alineatul (3.1), care va avea următorul cuprins:
”(3.1) În situația în care angajatorul nu mai deține din diferite motive datele din registru, poate solicita inspectoratului teritorial de muncă să-i elibereze o copie a acestora. Inspectoratul teritorial de muncă eliberează o copie a acestor date, pe suport electronic/letric în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”. - La articolul 8, alineatul (3), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), care va avea următorul cuprins:
”e) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (9.1) privind obligația serviciului extern de a elibera angajatorului baza de date în format electronic, care conține toate înregistrările făcute de prestator în registru pe durata contractului”