Modelul si continutul formularului 217

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 287/ 02.04.2025 a fost publicat OpANAF nr.396/ 18.03.2025 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a formularului 217 “Declaraţie privind impozitul pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă”.
Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care încasează venituri din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă, de la plătitori de venituri, alţii decât persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă:
a) pentru veniturile determinate şi încasate ulterior autentificării actului notarial prin care se transferă dezmembrămintele dreptului de proprietate;
b) pentru veniturile determinate şi încasate ulterior transferului dezmembrămintelor dreptului de proprietate prin hotărâre judecătorească definitivă sau alt act juridic prevăzut de lege;
c) pentru veniturile încasate din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă, ca urmare a dobândirii, prin acte între vii sau pentru cauză de moarte, a dreptului de proprietate asupra unei proprietăţi imobiliare care a făcut obiectul unui transfer al dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă.
Formularul menţionat anterior se depune şi de către persoanele fizice care în perioada 5- 31 decembrie 2024 inclusiv au încasat venituri din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă, plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, pentru situaţiile menţionate la lit. a)- c).

Declaraţia nu se depune de către persoanele fizice care încasează, începând cu 1 ianuarie 2025, venituri din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă, plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a
conduce evidenţă contabilă, pentru care impozitul se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
Declaraţia se completează şi se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului în care a fost încasat venitul.
În cazul veniturilor încasate în cursul trimestrului IV al anului 2024 din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate asupra proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal definite potrivit art. 111 alin. (61)- (63) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii au obligaţia declarării impozitului datorat până la data de 25 aprilie 2025 inclusiv.
Declaraţia se depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă, cu confirmare de primire; aceasta se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului.
Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.
Declaraţia poate fi depusă şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

Sursa: DGRFP Galati

Articole similare

Comentariul tau aici