Modelul ALTMAN – model de predictie a falimentului

Modelul Altman (Modelul Z) de predictie a falimentului a aparut in SUA in anul 1968 cu ajutorul caruia s-au putut  preconiza  75% din falimentele unor firme cu aproximativ doi ani inainte de producerea acestora.

Calculul variabile Z   se face pe baza urmatorei ecuatii:

Z=  1,2X1 + 1,4 X2 + 3,3 X3 +  0.6  X4 + 0.999 X5

unde,

  1. Flexibilitatea firmei (X1) sau rata capitalului de lucru indica capacitatea firmei de a se adapta modificarilor conditiilor mediului exterior firmei si se determina ca raport intre capitalul de lucru (CL) si totalul activelor (AB) astfel:

X1 =  CL/AB

 

  1. Rata autofinantarii activelor  totale (variabila X2) determinate ca raport  intre profitul  reinvestit (PRI) si activul  bilantier (AB) astfel:

X2 =  PRI/AB

Prin profit reinvestit intelegem partea din profitul net al exercitiului (RNE) care ramane dupa repartizarea  de dividende  actionarilor  (DIV).

PRI =   RNE – DIV

 

  1. Rata rentabilitatii economice (variabila X3) exprima in contextul  acestui model cat rezultat net de impozit si dobanzi genereaza activele entitatii.  Se determina  ca raport intre profitul inainte de plata dobanzilor si a impozitelor  (EBIT) si activul bilantier (AB) astfel:

X3  = EBIT/AB

 

EBIT = rezultatul exercitiului inainte de dobanzi si impozite (EBIT = RBE + CHD)

RBE = rezultatul brut al exercitiului

CHD = cheltuieli cu dobanzi bancare calculate

 

  1. Capacitatea de indatorare a firmei (variabila X4) exprima masura in care datoriile (DT) sunt acoperite de capitalul social varsat (CSV) calculate dupa relatia:

X4 = CSV/DT

  1. Randamentul activelor (variabila X5) indica masura in care activele (AB) contribuie la obtinerea veniturilor din activitatea de baza adica a cifrei de afaceri nete (CAN) conform relatiei:

X5 =  CAN/AB

 

Ierarhizarea firmelor se face in functie de valoarea variabilei Z astfel :

  • Daca z > 3 atunci firma este solvabila;
  • Daca z ∈  [1,8 , 3) atunci firma are dificultati financiare , dar isi poate redresa activitatea in masura in care adopta o strategie  corespunzatoare;
  • Daca z < 1,8 atunci falimentul firmei este iminent;

Articole similare

Comentariul tau aici