Baza legala: Legea 571/2003 privindCodul fiscal cu completari si modificari ulterioare
1. In privinta actiunilor, castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare pe tipuri de titluri de valori, diminuata, dupa caz, cu costurile aferente tranzactiei. Formula de calcul a castigului in aceasta situatie este:
Castigul = Pretul de vanzare – Pret de cumparare;
2. Cand ne referim la partile sociale, dupa cum prevede art. 68 alin. (3) din Codul fiscal, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitivaintre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. Incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente. Formula de calcul a castigului in acest caz este:
Castigul = Pretul de vanzare – Valoarea nominala;
3. In cazul transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii, castigul se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de rascumparare si pretul de cumparare/subscriere.
Alte elemente legate de impozitare a castigurilor din tranzactii cu titluri se refera la faptul ca:
pretul de rascumparare este pretul care i se cuvine investitorului la retragerea din fond;
pretul de cumparare/subscriere este pretul platit de investitorul persoana fizica pentru achizitionarea titlului de participare;
determinarea castigului se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti;
determinarea castigului sau a pierderii revine fiecarui intermediar, societate de administrare a investitiilor, in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii, sau platitor de venit, la fiecare tranzactie.