Ministerul Muncii a publicat proiectul procedurii de acces in REGES-ONLINE

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministerul Muncii a publicat pe data de 24.04.2025 proiectul procedurii de procedurii de acces la Reges-Online.

Cine are obligatia de se inregistra in Reges-Online ?

Au obligația de a constitui și accesa Registrul general de evidență a salariaților –REGES ONLINE, denumit în continuare Registru, de a completa și transmite în acesta elementele contractului individual de muncă, privind încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea acestuia, denumite în continuare date, următoarele categorii de angajatori:
a) persoane fizice sau juridice de drept privat;
b) instituții/autorități publice/alte entități juridice care angajează personal în baza unui contract individual de muncă;
c) misiunile diplomatice, oficiile consulare ale altor state în România, respectiv, după caz, reprezentanțele organizațiilor internaționale acreditate în România, institutele culturale și reprezentanțele comerciale și economice ale altor state în România, pentru personalul angajat local, care are cetățenia română sau pentru străinul cu drept de muncă în România.

Completarea REGES-ONLINE

  • Registrul cuprinde datele existente în baza națională de date, transmise de angajatori
  • Registrul se completează cu respectarea prevederilor HG nr.295/2025 privind Registrul general de evidenţă a salariaţilor – REGES-ONLINE, prin utilizarea portalului reges.inspectiamuncii.ro.
  • Completarea și transmiterea datelor în Registru, precum și prelucrarea acestora, se realizează de către unul sau mai mulți salariați, desemnați prin decizie scrisă de către angajatori
  • Angajatorii prevăzuți la lit. a) și c) mentionate anterior pot contracta serviciul de completare și transmitere a datelor în Registru, prin încheierea de contracte de prestări servicii cu prestatori, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. b) din HG nr. 295/2025, cu respectarea obligațiilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.
  • Prestatorii contractați de către angajatori desemnează prin decizie scrisă salariați proprii pentru completarea și transmiterea datelor în Registru.
  • Angajatorii care au contractat serviciul de completare și transmitere a Registrului au obligația de a completa și transmite în acesta, utilizând opțiunea “Delegare”, următoarele date:
    a) datele de identificare ale prestatorului – CUI/CIF, denumire prestator;
    b) data încheierii contractului de prestări servicii;
    c) data de început a prestării de servicii;
    d) durata contractului de prestări servicii;
    e) data încetării contractului de prestări servicii.
  • Transmiterea datelor prevăzute anterior realizează în termen de 3 zile lucrătoare de la data încheierii, respectiv, încetării contractului de prestări servicii.
  • În cazul în care, pentru înfiinţarea, completarea și transmiterea Registrului, angajatorii folosesc aplicaţii informatice proprii de gestiune a salariaţilor, aceste aplicaţii trebuie să cuprindă şi să furnizeze elementele/datele obligatorii care sunt publicate pe portalul reges.inspectiamuncii.ro.

Autorizarea accesului la Registrul unui angajator

a. pentru reprezentanții legali ai angajatorilor înregistrați la ONRC autorizarea se realizează automat de către sistem, prin verificarea în RECOM a calității solicitantului.
b. pentru reprezentanții unităților fără personalitate juridică, care au primit delegarea dreptului de a încheia, modifica, suspenda și înceta contracte individuale de muncă și a dreptului de completare și transmitere a datelor în Registru, la nivelul unității, autorizarea se face prin prezentarea acestora la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială se află unitatea sau prin încărcarea în portal a următoarelor documente, pe care se aplică semnătura digitală pentru certificarea conformității cu originalul, și anume: actele care dovedesc calitatea solicitantului, Certificatul de Înregistrare Fiscală a sucursalei, certificat ONRC angajator – părinte, delegarea dreptului de a transmite datele în Registru.
c. pentru reprezentanții legali ai angajatorilor neînregistrați la ONRC, autorizarea se face prin prezența la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială se află unitatea sau prin încărcarea în portal a următoarelor documente, pe care se aplică semnătura digitală pentru certificarea conformității cu originalul, și anume: hotărârea judecătorească de înființare sau alt act constitutiv, Certificatul de Înregistrare Fiscală, actul care atestă calitatea de reprezentant legal a solicitantului.
d. pentru împuterniciții desemnați de reprezentanții legali ai angajatorilor cu capital privat, autorizarea se face cu prezentare la sediul inspectoratului teritorial de muncă sau încărcarea în portal a următoarelor documente, pe care se aplică semnătura digitală pentru certificarea conformității cu originalul, și anume: certificat de înregistrare la ONRC sau Certificatul de Înregistrare Fiscală, hotărârea judecătorească de înființare sau alt act constitutiv, împuternicire notarială pentru solicitant.
e. pentru împuterniciții desemnați de reprezentanții legali ai angajatorilor cu capital de stat, prin încărcarea în portal a următoarelor documente, pe care se aplică semnătura digitală pentru certificarea conformității cu originalul, și anume: act constitutiv, act care atestă calitatea reprezentantului legal, Certificatul de Înregistrare Fiscală și împuternicire semnată digital de către reprezentantul legal sau
împuternicire notarială pentru solicitant.

Reguli tranzitorii

Angajatorii au obligația de a se înregistra în Registru în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților – REGES-ONLINE. HG 295/2025 a intrat in vigoare pe data de 31 martie 2025, astfel termenul final este 30 septembrie 2025.

  • În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților – REGES-ONLINE, angajatorii au obligația de a completa și transmite în Registru toate elementele contractelor individuale de muncă active la data accesării Registrului, care nu se regăsesc în sistemul informatic care face obiectul soluției tehnice pentru transmiterea datelor în registru de către angajatori (Revisal), prevăzut de art. 10 din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
  • Angajatorii care nu au înființat și transmis Registru, conform HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, până la data intrării în vigoare a HG nr. 295/2025, vor utiliza exclusiv REGES ONLINE.
  • Angajatorii care au transmis date în Registru, anterior datei intrării în vigoare a HG nr. 295/2025, pot transmite în continuare fișiere generate din aplicaţia Revisal, atât online, cât și la ghișeele inspectoratului teritorial de muncă, doar până la data înregistrării în platforma REGES ONLINE, fără a depăși termenul de 6 luni.
  • la data intrării în vigoare a prezentului ordin se sistează operațiunile de eliberare nume de utilizator și parolă pentru transmiterea fișierelor generate din aplicaţia Revisal și serviciile de recuperare informații în vederea refacerii bazei de date Revisal, angajatorii având posibilitatea utilizării noului sistem REGES ONLINE.
  • indiferent de modul de transmitere a datelor în Registru de către angajatori, salariații vor putea obține extrase din Registru în urma înrolării în REGES ONLINE .

Citeste si : Cum poti beneficia de bonificatia de 3% din impozitul micro/profit?

Articole similare

Comentariul tau aici