Asa cum v-am anuntat in articolele anterioare, evenimentul toamnei este ContaBill – Contabilitatea viitorului, un eveniment special, dedicat contabililor, initiat de SmartBill Romania, in care vom discuta cu specialisti renumiti in domeniu despre viitorul contabilitatii, despre noutati fiscale si salarizare 2020-2021.
Azi o avem alaturi pe Mihaela Grigore intr-un interviu despre masurile din salarizare, probleme cu care se confrunta firmele in acest domeniu si perspectivele profesiei in perioada urmatoare.

- Mihaela Grigore este expert in legislatia muncii, membru acreditat UNELM, si va sustine in cadrul conferintei ContabiIl 2020 sesiunea destinata Salarizarii in perspectiva anului 2021.
Data conferintei : 3 noiembrie 2020, de la 9.30, online
Inscrierea la conferinta: AICI
1. Legislatia muncii a fost cu siguranta o vedeta a anului 2020. Cat de usor/greu a fost pentru angajatorii din Romania sa aplice pentru masurile acordate de Guvern? Unde au existat cele mai mari dificultati ?
Din pacate, da. Cred ca nimeni nu a fost cu adevarat pregatit. Anul a inceput bine, apoi a existat un transfer rapid de la euforie la teama. Odata cu intarzierea reactiilor autoritatilor teama s-a transformat in panica. Cu trecerea timpului, dimensionarea masurilor, tinta lor, conditiile de acordare au adus o parte dintre angajatori (care sunt totodata antreprenori) la deznadejde.
Dificultati:
- in primul rand viteza de reactie a autoritatilor, anumite lamuriri au aparut tarziu iar altele deloc;
- discrepante intre declaratiile publice si prevederile legislative, care au generat dificultati de intelegere la nivelul antreprenorilor;
- pasarea tuturor costurilor privind prevenirea infectarii salariatilor, angajatorului;
- verificarea gradului de conformare, la regurile impuse, al populatiei. Aici dezvolt putin pentru ca in majoritatea cazurilor, conditiile de prevenire a infectarii de la locul de munca sunt mai bune decat cele domestice. Angajatorul facand eforturi pentru ca acestea sa fie asigurate si respectate dar dupa parasirea locului de munca, autoritatile sunt depasite, nu pot asigura respectarea minimelor masuri;
- omisiuni, lipsa reglementarilor clare, ca exemplu “recomandarile”. Angajatorii au primit “recomandari oficiale” dar cum facem cu cadrul legislativ? Unele “recomandari” au produs efecte mai putin sesizabile, pot puncta recomandarea cu privire la a solicita salariatilor de a declara angajatorului situatiile de contact direct cu persoane pozitive SARV CoV 2. Ca angajator ii pot obliga? Ii pot sanctiona daca nu declara?. Apoi vorbim de testarea salariatilor care a nascut iar intrebari: pot fi obligati? De catre cine? Cum se poate efectua testarea in unitate? Sunt aceste costuri cheltuieli deductibile? La fel putem dezvolta despre “triajul” recomandat la nivelul angajatorului;
Alt exemplu, de omisiune, care a produs efecte mai putin vizibile in spatiul public este (ne)implicarea medicului de medicina muncii, in situatia in care acesta, conform legii 418/2004 are atributii in legatura cu bolile profesionale, iar SARS CoV 2 NU este boala profesionala:
“Art. 7. Medicul de medicină a muncii identifică factorii de risc și participă la acțiunile de evaluare a acestora prin următoarele acțiuni principale:
a) recomandă investigațiile adecvate necesare pentru a stabili diagnosticul bolilor profesionale și/sau al celor legate de profesie;
b) stabilește diagnosticul bolilor profesionale și al celor legate de profesie;
c) colaborează cu specialiști din alte domenii în stabilirea diagnosticului bolilor profesionale.”.
- nu in ultimul rand, aceasta grea perioada se suprapune peste un an cu mize din punct de vedere politic, deci sunt concentrate eforturi si in acest sens, plus instabilitatea ce va fi generata de aceste schimbari.
2. Ce parere aveti de OUG 92/2020 privind masura de sprijin de 41.5% – au existat multe neclaritati in ea- pornind de la termenul de 15 zile – calendaristice sau lucratoare, apoi cu neclaritatea perioadei pentru care se putea solicita sprijinul de 41.5%. Dar de situatia in care persoanele in somaj tehnic nu au mai avut asigurarea de sanatate valida? Ca expert in legislatia muncii, cum procedati in aceste situatii , in care legislatia lasa loc semnelor de intrebare, dar toate intrebarile angajatilor se indreapta catre dvs?
Unele neclaritati au fost nejustificate si intretinute de balbe ale autoritatilor, in mediul public, cum ar fi exprimarea termenului in zile lucratoare sau calendaristice.
In teorie un ELM, in speta de fata, nu ar fi avut neclaritati. Personal am sustinut in grupul fb Atelierul de Resurse Umane ca este vorba despre zile calendaristice de cate ori au fost postari cu aceasta tema.
Cu privire la activitatea ELM si implicit a UNELM, in 08 iulie 2020, UNELM a reactionat, impreuna cu Confederatia patronala UGIR. A fost inaintata, Primului-Ministru, Ministrului Muncii si Presedintelui ANOFM, o solicitare in vederea solutionarii de urgenta a situatiei angajatilor eliminati din sistemul de asigurari de sanatate, dar si a situatiei stabilirii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii pe perioada “somajului tehnic”.
Solicitarea este foarte clara, nu cere lamuriri , ci rezolvarea de urgenta a situatiilor semnalate si informarea opiniei publice:
“Fata de cele de mai sus, va rog sa emiteti un comunicat prin care sa informati opinia publica, in special angajatorii, ca termenul de 15 zile prevazut de OUG 92/2020 se refera la zile calendaristice.”
3. Ce parere aveti de rolul expertului in legislatia muncii, introdus prin Legea 213/2020? Care vor fi mai concret atributiile sale ?Credeti ca se suprapune oarecum cu rolul si atributiile traditionale ale contabilului ?
Profesia de expert legislația muncii nu are o lege specifică de reglementare, însă se poate exercita în baza a trei acte normative astfel:
➢ Ordinul comun al Ministrului Muncii și Protecției Sociale și al Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 1832 din 6 iulie 2011
Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) având codul 242220 (COR armonizat cu clasificarea internațională ISCO-0811);
➢ Ordinul comun al Ministrului Muncii și Justiției Sociale şi Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 1151 din 9 martie 201812 privind Lista specializărilor şi a perfecţionărilor pentru care furnizorii de formare profesională a adulţilor au dreptul să organizeze programe de formare profesională încheiate cu certificate de absolvire ce a recunoaştere naţională pentru absolvenţii de studii universitare.
Astfel, la punctul 62 din anexa acestui ordin se găsește ocupația de Expert legislația muncii.
➢ Standardul Ocupațional aprobat de către Autoritatea Națională pentru Calificări prin Decizia nr. 117/04.04.2013. Acesta a fost revizuit și pus în acord cu cerințele pieței muncii și cu reglementările naționale și europene privind nivelurile de calificare (CNC/EQF) prin Decizia Autorității Naționale pentru Calificări nr. 439/27.11.2015. De asemenea, acest standard stabileste și programa de pregătire teoretică și practică, unică la nivel national.
Competentele ELM sunt:
- Aplicarea legislației naționale, europene și internaționale a muncii și securității sociale.
- Redactarea și/sau avizarea contractelor individuale / colective de muncă, precum și a tuturor actelor specifice legislației muncii și securității sociale.
- Aplicarea legislației cu privire la egalitatea de șanse, precum și combaterea hărțuirii la locul de muncă.
- Asistarea lucrătorilor la negocierea, încheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual / colectiv de muncă, inclusiv pe timpul cercetării disciplinare.
- Reprezentarea angajatorilor / patronatelor / sindicatelor la negocierea, incheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractelor individuale / colective de muncă.
- Organizarea muncii și elaborarea sistemelor de salarizare la nivelul unității.
- Aplicarea procedurilor privind concedierea pentru motive care țin sau nu țin de persoana lucrătorului.
- Realizarea cercetării disciplinare, precum și aplicarea procedurilor legale privind răspunderea patrimonială.
- Aplicarea procedurilor privind soluționarea cererilor sau reclamațiilor individuale ale lucrătorilor.
- Concilierea conflictelor de muncă
- Acordarea de consultanță / consiliere de specialitate în legislația muncii și securității sociale.
- Reprezentarea extrajudiciară a angajatorilor / patronatelor / sindicatelor în relația cu autoritățile din domeniul muncii și securității sociale.
Modificarile Codului Muncii, prin legea 213 din 2020, au generat multe dezbateri.
Pentu o buna intelegere, UNELM a publicat un comunicat- disponibil AICI.
4.Considerati ca vor mai exista si alte masuri de sprijin pentru angajatori in perspectiva anului 2021?
Da. Categoric este nevoie de forme de sprijin chiar daca vorbim despre pastrarea celor cunoscute deja si in 2021, pentru salariati iar pentru angajatori masuri reale, serioase si asumate. In sensul in care nu consider facilitatea privind dobanzile imprumuturile ca fiind masuri de sustinere cu impact semnificativ. Vom urmari desfasurarea solicitarii si obtinerii granturilor.
Se poate reduce taxarea muncii, macar pentru o perioada determinata, avantajele directe fiind cresterea gradului de conformare si colectare. Anul 2021 trebuie sa fie anul provocarilor, al adaptarii, al dialogului altfel vom avea un an foarte greu la orice nivel social. In orice forma ar fi, imi doresc sustinerea si stimularea muncii, nu a “nemuncii”.
Pana acum, vorbind despre ajutor destinat angajatorilor, concret ne putem referi la sumele pentru telemunca, dar si aici sunt multe probleme cum ar fi refuzul aprobarii solicitarilor angajatorilor, care au stabilit regimul de temenuca, unilateral, prin decizie, conform prevederilor Decretului 195 din 16 martie 2020:
“Articolul 33
Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.”
Apoi decontarea sumelor, chiar daca angajatorul a facut investitii pentru asigurarea echipamentelor pentru telemunca incepand din 17 martie 2020, sunt valide spre decontare documente justificative cu data ulterioara intrarii in vigoare a Ordinului MMPS 1376/2020.
Sursa: pagina fb https://www.facebook.com/fiiinformat/?tn-str=k*F
“ANOFM / FII Informat Adoptarea de către Guvern a măsurii reglementate de Art.6 din OUG nr.132/2020, a avut în vedere stimularea persoanelor de a fi active pe piaţa muncii şi, totodată, impulsionarea angajatorilor de a utiliza telemunca în actualul context socio-economic. Pentru aplicarea art.6 din OUG nr.132/2020, bunurile necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă se pot achiziţiona ulterior publicării şi intrării în vigoare a ordinului nr. 1376/2020 al ministrului Muncii și Protecției Sociale, respectiv data de 13.09.2020..”
Ordinul MMPS nr. 1.376 din 9 septembrie 2020, nu vine cu multe lamuriri, asa incat raman destule intrebari cu privire la acordare si decontarea acestor sume:
Pentru 2 salariati pot cheltui 5000 lei pe un singur echipament, sau 1500 lei pe un echipament si 3500 lei pe al 2 lea? Se pare ca nu!
Raspunsul MMPS- se poate gasi AICI.
5. Daca ar fi sa schimbati acum ceva in legislatia muncii, ce propunere ati face ?
Sustin deja digitalizarea relatiilor de munca (inclusiv SSM), reforma REVISAL, simplificarea relationarii cu Institutiile Statului prin reducerea birocratiei si tehnologizare. Aceste propuneri sunt deja dezbatute.
Sper la degrevarea angajatorilor de plata diverselor indemnizatii sau macar respectarea termenelor de recuperare a acestor sume.
6. Care vor fi directiile in care credeti ca va evolua contabilitatea in orizontul urmatorilor 5 ani ?
Vrem sau nu vrem, nu ne putem opune tehnologizarii la nesfarsit, viitorul apartine celor curajosi si cu viziune, se intampla acum si este online, digital si asistat de IA.
Din punct de vedere legislativ este necesara simplificarea fiscalitatii, in primul rand.
Va multumim si ne revedem pe data de 3 noiembrie.
