Masuri fiscale suspendate pana in 2024: indemnizatia de educatie timpurie, declaratiile recapitulative

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Un proiect recent publicat de Ministerul de Finante propune prorogarea suspendarii aplicarii unor masuri fiscale pentru inca un an.

Mai precis, exista o serie de masuri fiscale a caror aplicare a fost suspendata la finalul anului trecut, pana la 31.12.2022. Ministerul de Finante propune o noua suspendare, cu inca un an, respectiv pana la 31.12.2023.

1.Posibilitatea acordarii catre angajati a unei sume de pana la 1.500 lei/luna pentru educatia timpurie a copiilor si scaderea ei din impozitul pe profit

In anul precedent, a fost introdusa o masura fiscala prin care cheltuielile privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie aflate în unități care oferă servicii de educație timpurie, conform legislației în vigoare sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar contribuabilii care efectuează astfel de cheltuieli scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie in limita a 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Ulterior, masura a fost suspendata pana la 31.12.2022 datorita dificultatilor de implementare avand in vedere textul ambiguu al reglementarii.

Prin proiect se propune o noua amanare, pana la 31.12.2023.

2.Se suspenda depunerea declaratiilor recapitulative 392A, 392 B si 393 .

Potrivit Codului fiscal, art.324 alin. (4)-(6):

a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA a căror cifră de afaceri realizată la finele unui an calendaristic este inferioară sumei de 300.000 lei, trebuie să comunice printr-o notificare scrisă organelor fiscale de care aparțin, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, următoarele informații:

  • suma totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA , precum și suma taxei aferente;
  • suma totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, precum și suma taxei aferente.

b) Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA a căror cifră de afaceri (excluzând veniturile obținute din vânzarea de bilete de transport internațional rutier de persoane), realizată la finele unui an calendaristic este inferioară sumei de 300.000 lei, trebuie să comunice printr-o notificare scrisă organelor fiscale competente, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, următoarele informații:

  • suma totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316;
  • suma totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316;
  • suma totală și taxa aferentă achizițiilor de la persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316;
  • suma totală a achizițiilor de la persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316. Norme metodologice

c) Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316, care prestează servicii de transport internațional, trebuie să comunice printr-o notificare scrisă organelor fiscale competente, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, suma totală a veniturilor obținute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internațional de persoane cu locul de plecare din România.

Suspendarea depunerii acestor masuri ar urma sa inceteze la 31.12.2022, insa prin proiectul publicat in 29.11.2022, se propune o noua prorogare, pana la 31.12.2023.


Articole similare

Comentariul tau aici