Managementul numerarului si a echivalentelor de numerar

Pentru ce are nevoie o firma de numerar si asimilatele acestora ?

Exista cel putin 3 motive pentru a justifica aceasta nevoie:

1. pentru efectuarea platilor obisnuite : salarii, taxe, dividende ;

2. pentru a face fata unor situatii neprevazute : pentru aceste situatii firmele apeleaza de regula la facilitati de overdraft;

3. in scop speculativ, pentru a beneficia de oportunitatile de pe piata legate de fluctuatiile ratei dobanzii.

Se pune intrebarea : cat numerar si echivalente de numerar ar trebui sa detina o firma ? Cu cat detine mai mult cash cu atat va putea face fata mai usor necesitatilor curente de a efectua plati si va putea fructifica oportunitatile de a obtine reduceri comerciale prin plata la vedere sau chiar anticipata ins ape de alta parte, va pierde ca urmare a nefructificarii posibilitatilor alternative de investire.

Exista cateva elemente de care trebuie tinut cont in politica de cash flow :

a) Inflatia : in periode cu inflatie in crestere firma va avea nevoie de sume suplimentare pentru a–si inlocui activele. Desi profitul poate fi suficient – in termenii contabilitatii tinute la cost istoric, totusi numerarul se poate dovedi insuficient pentru a asigura inlocuirea activelor, al caror pret a crescut in conditiile de inflatie galopanta.

b) Sezonalitatea activitatii : aceasta poate pune mari probleme legate de gestionarea numerarului datorita existentei unor perioade in an cand intrarile sunt foarte reduse.

c) Pierderile : o companie aflata pe termen lung pe pierdere va avea inevitabil si problema de numerar. Daca pierderea se datoreaza insa unei cheltuieli cu amortizarea foarte ridicate si inca nu se pune problema inlocuirii activelor uzate, atunci probleme de numerar pot fi tinute sub control.

d) Dezvoltarea : o firma care este in curs de dezvoltare va avea nevoie de numerar suplimentar pentru a sustine achizitiile de imobilizari.

e) Pot aparea si iesiri exceptionale care trebuie prevazute din timp –de exemplu rambursarea unui imprumut catre banca.

Toate aceste elemente trebui urmarile si previzionate din timp pentru a se asigura un echilibru intre lichiditate si profitabilitate.

Articole similare

Comentariul tau aici