Luna decembrie 2022: zile libere, termene, declaratii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Fiindca se apropie ultima luna a anului 2022, este bine sa recapitulam datele contabile si fiscale, astfel:

Zile lucratoare si zile libere

Luna decembrie 2022 are 20 de zile lucratoare si urmatoarele zile libere oficiale:

  • 1 decembrie – ziua nationala a Romaniei (joi)
  • 25 decembrie – prima zi de Craciun (duminica)
  • 26 decembrie – a doua zi de Craciun (luni)

Este important de mentionat, pentru ultima luna a anului, o prevedere din Codul de procedura fiscal (art. 155 alin.(2)) care prevede ca , creanțele fiscale administrate de organul fiscal central pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementează, scadența și/sau termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, sunt scadente și/sau se declară până la data de 21 decembrie. In situația în care data de 21 decembrie, este zi nelucrătoare, creanțele fiscale sunt scadente și/sau se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.

Fiindca 21 decembrie este zi lucratoare, inseamna ca pana la aceasta data sunt scadente :

Depunerea Declarației privind obligațiile de plată la bugetul de stat – Formularul 100
Depunerea Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate pentru luna precedentă – Formularul 112
Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii şi asimilate salariilor din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România – Formularul 224
Decontul de taxă pe valoarea adăugată – Formularul 300
Decontului special de taxa pe valoarea adăugată pentru luna precedentă – Formularul 301
Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată – Formularul 307
Declarația privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal – Formularul 311

Finalul de an presupune si:

1.Verificarea incadrarii in plafoanele fiscale

Poate cel mai important plafon fiscal care ar trebui urmarit este plafonul pentru inregistrarea ca platitor de TVA care determina modificari majore in modul de facturare, evidenta fiscala, calcule de costuri s.a.m.d.

2. Daca urmeaza sa efectuezi reevaluarea imobilizarilor la final de an, este bine sa cauti din timp un evaluator care sa se ocupe de aceasta activitate.

3.Inventarierea patrimoniului – in functie de specificul activitatii si de volumul de activitate poti planifica inventarierea si inainte de incheierea exercitiului. Este bine sa planifici din timp data si responsabilii cu aceasta activitate, pentru a nu se ajunge in situatia in care la final de an se suprapune cu concediile pentru sarbatori.

4.Verificarea concediilor de odihna neefectuate si planificarea efectuarii acestora pana la final de an.

Poti citi aici si:

Ce se intampla cu concediul de munca neefectuat?

5.Verificarea realizarii bugetelor pentru anul in curs. Daca lucrezi cu acest instrument de control, bugetul, ultimul trimestru al anului este momentul optim pentru a face o analiza a gradului de realizare/depasire si a cauzelor care au generat acest lucru.

6. Urmarirea indeaproape a situatiei litigiilor in care este implicata entitatea si  urmarirea stadiului lor pana la sfarsit de an pentru a sti daca trebuie facute sau nu provizioane.

Obligatia de a avea un angajat la 31.12.2022 pentru microintreprinderile fara salariati care doresc sa pastreze acest regim si in 2023.

Articole similare

Comentariul tau aici