Lista facilitatilor fiscale si diverselor scutiri valabile in 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Companiile si angajatii pot beneficia de urmatoarele tipuri de scutiri/facilitati fiscale in anul 2023:

1.Facilitati fiscale la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor si al impozitului pe profit pentru firmele care au capital propriu pozitiv si in crestere.

Facilitatile au fost introduse prin OUG 153/2020.

SINTEZA : Ce beneficii vor avea firmele care vor avea capital propriu pozitiv sau in crestere incepand cu 1 ianuarie 2021?

O data cu introducerea acestei masuri s-a amanat si termenul pentru depunerea declaratiei 100 privind veniturile microintreprinderilor pe trimestrul 4 si a D 101 privind impozitul pe profit pana pe 25 iunie.

2.Scutirea de impozit a profitului reinvestit

Profitul investit în echipamente tehnologice, active utilizate în activitatea de producţie şi procesare, activele reprezentând retehnologizare, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit. Activele corporale, cu excepţia activelor utilizate în activitatea de producţie şi procesare, activele reprezentând retehnologizare, pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului. Activele utilizate în activitatea producţie, procesare şi activele reprezentând retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finanţelor.

Lista activelor pentru care se poate aplica scutirea de impozit pe profit pentru profit reinvestit se regaseste in O 4.636/30.12.2022 –click aici.

3.Scutire de impozit pentru angajatii din domeniul IT

Angajatii din domeniul IT beneficiaza de scutire de impozit pe venitul din salarii (10%) daca sunt indeplinite anumite conditii.

Scutirea de impozit pe venitul din salarii in domeniul IT se va face in 2023 dupa o procedura noua, publicata la finalul anului 2022.

Ordinul care reglementa scutirea a fost abrogat la finalul anului 2022 si inlocuit cu Ordinul nr 21.813/6.421/2.246/4.433/23.12.2022.

Unul din elementele de noutate aduse de acest ordin este ca angajatii IT din mediul public vor beneficia de aceleasi facilitati ca si cei din domeniul privat.

Am scris detaliat despre aceasta procedura aici: Firmele din IT care aplica scutirea de impozit pe venitul din salarii -noi reglementari valabile din 2023.

4.Facilitati in domeniul agricol si alimentar – scutire de impozit, CASS si reducere la CAS cu 3,75%

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, pentru activitatea desfășurată în România, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, în sectorul agricol și în industria alimentară, beneficiază de facilități fiscale dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.

Procedura de acordare a facilitatilor in acest domeniu este prezentata in Ordinul nr. 1.525 din 29 iunie 2022- si poate fi gasita AICI.

5. Facilitati pentru angajatii din constructiiscutire de impozit, CASS si reducere CAS cu 3,75%

Prrocedura care reglementeaza scutirile in constructii este Ordinul 1528 al ministrului finanțelor privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităților fiscale în domeniul construcțiilor –AICI.

6.Tichetele de masa acordate angajatilor- scutire de CAS si CASS

Tichetele de masa acordate angajatilor se supun doar impozitului de 10%, fiind scutite de CAS si CASS la angajat iar la angajator sunt scutite de CAM.

Exista insa cateva reglementari care trebuie respectate in acest domeniu, pe care le-am prezentat aici : 10 clarificari privind acordarea tichetelor de masa: obligatiile angajatorului.

7.Acordarea unor beneficii extrasalariale pentru angajati in conditii de scutire de taxe

Incepand cu anul 2023, se plafoneaza LUNAR la nivelul a 33% din salariul de baza al angajatului (adica salariul care figureaza in contractul de munca- fara bonusuri, sporuri, etc), urmatoarele venituri:

7.1 Prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate , altele decât prestațiile suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuți în HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier, în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare/detașare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice

Citeste si: Delegare vs detasare vs mobilitate

7.2. Contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situații decât cea referitoare la hrana acordată de angajatori angajaților, în cazul în care potrivit legislației în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității) , astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislația în vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau în calcul numărul de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare. Prin hrană se înțelege hrana preparată în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaților care beneficiază de tichete de masă, în conformitate cu legislația în vigoare;

Aspecte fiscale privind beneficiile extrasalariale din 2023-live cu Gabriela Jeler

7.3.Cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată/lună/persoană, în următoarele condiții:
(i) angajatul, soțul/soția acestuia nu dețin o locuință în proprietate personală sau în folosință în localitatea în care își desfășoară activitatea;
(ii) spațiul de cazare/de locuit se află în unitățile proprii, inclusiv de tip hotelier sau într-un imobil închiriat în acest scop de la o terță persoană, de către angajator;
(iii) contractul de închiriere dintre angajator și terță persoană este încheiat în condițiile legii;
(iv) plafonul neimpozabil se acordă unuia dintre soți, în cazul în care ambii soți desfășoară activitate în aceeași localitate, la același angajator sau la angajatori diferiți, pe baza declarației pe propria răspundere a acestuia.
La determinarea plafonului de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe țară, în vigoare în luna pentru care se acordă avantajele.
Verificarea îndeplinirii condițiilor se efectuează pe baza documentelor justificative și constituie responsabilitatea angajatorului;

7.4.Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale și/sau finanțate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate

In anul 2023, s-a stabilit valoarea castigului salarial mediu brut la nivelul sumei de 6.789 lei.

7.5. Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană;

7.6.Primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană;

7.7.Sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele sunt acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative.

7.8.Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

8.Tichete cadou, cadouri in bani si in natura

Tichetele cadou nu se pot acorda decât propriilor salariați. Tichetelor cadou care se pot acorda in regim de scutire de taxe pentru angajati, sunt limitate la o anumita suma maximala/cadou/ocazie.

Mai precis, cadourile in bani si in natura, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori, nu sunt cuprinse în baza de calcul a contribuțiilor si impozitului în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie dintre cele de mai jos, nu depășește 300 lei:

(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Suma care depaseste 300 lei/persoana/ocazie se supune impozitului si contributiilor sociale obligatorii.

Este de mentionat faptul ca valoarea cumulata a tichetelor cadou, cadourilor in bani si in natura nu poate depasi 300 lei, cu alte cuvinte, nu se pot acorda si tichete de 300 lei si cadouri in bani/natura de 300 lei.

9.Esalonarea clasica si esalonarea simplificata

Societatile pot beneficia de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale in anumite conditii.

Ultima modificare a prevederilor referitoare la esalonarea clasica si simplificata este adusa de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20/2023 pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală şi pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2016 privind instituirea unor facilităţi fiscale publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 290/06.04.2023.

Despre noutatile aduse de aceasta ordonanta am scris detaliat aici: DGRFP Galati: noutati legislative privind esalonarea la plata

10.Consolidarea fiscala din punct de vedere al impozitului pe profit

Firmele pot aplica din 2022 structura de grup fiscal, cu beneficiile aferente.

Aceasta posibilitate a fost introdusa in Codul fiscal prin Legea 296/2020.

Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculați începând cu primul an al aplicării sistemului de consolidare fiscală și până la desființarea grupului fiscal, iar sistemul este opțional. Opțiunea se comunică organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea se depune cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale. Sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit se aplică începând cu anul fiscal următor depunerii cererii.

Articole similare

Comentariul tau aici