ITM Salaj: campanie nationala – activitati desfasurate de zilieri

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Comunicat ITM Salaj, 17.10.2023

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj au desfășurat, în perioada 09 – 13 octombrie 2023, acțiuni de control în cadrul unei campanii naționale privind verificarea modului de respectare de către beneficiari a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu modificările și completările ulterioare.

Obiectivul campaniei a constat în creșterea gradului de conștientizare a beneficiarilor și a zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, respectiv diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011.

În cadrul acestei campanii au fost verificate o serie de aspecte referitoare la: durata timpului de muncă, plata muncii prestate de zilier, folosirea muncii copiilor și a tinerilor, folosirea muncii cu zilieri doar în domeniile expres prevăzute de actul normativ și nu în ultimul rând a evidențierii zilierilor prin înregistrarea în registrul electronic de evidență a zilierilor.

S-a urmărit, cu precădere, identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri și a celor care utilizează munca tinerilor și a copiilor fără respectarea dispozițiilor Legii nr. 52/2011, respectiv depistarea situațiilor în care beneficiarii nu respectă prevederile legale în domeniu, folosind zilieri în condițiile în care era necesară încheierea contractelor individuale de muncă.

Totodată, s-a pus accent și pe determinarea beneficiarilor de a respecta obligația de a înființa, completa și transmite registrul electronic de evidență a zilierilor.

Ca urmare a controalelor desfășurate la 17 beneficiari, inspectorii de muncă au sancționat 4 dintre ei aplicând 3 amenzi în cuantum total de 18.000 lei pentru și 3 avertismente.

Neconformitățile constatate pe parcursul controalelor au fost următoarele:

  • neînregistrarea și netransmiterea unui număr de 3 zilieri în  Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activității de către fiecare persoană ;
  • utilizarea muncii zilierilor minori peste timpul maxim admis de lege, respectiv 6 ore pe zi și cel mult  30 de ore pe săptămână;
  • depășirea duratei zilnice de 12 ore a activității unui zilier;
  • nerespectarea obligației de plată a zilierului la echivalentul a 8 ore de muncă, chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate.

Reamintim, că pot avea calitate de beneficiar a muncii prestate de zilieri, următoarele entități: persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală și întreprinderea familială și unităţile administrativ-teritoriale.

De interes este și faptul că beneficiarii pot desfășura activități necalificate cu caracter ocazional cu zilieri numai în domeniile prevăzute de lege.

Important! Cuantumul remunerației brute orare poate fi negociat între  părți, dar nu poate fi mai mic decât valoarea orară a salariului minim. Astfel, creșterea salariului minim brut pe țară, din 1 octombrie 2023, determină și o creștere a tarifului minim orar pentru zilieri, de la 18,145 lei/oră la 19,960 lei/oră. Astfel, pentru o zi de lucru, munca unui zilier trebuie plătită cu minimum 159,68 lei.

Remunerația se acordă, de regulă, la sfârșitul fiecărei zile de lucru, dar prin excepție este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul perioadei de lucru sau  la finalul lunii, dar numai cu acordul  scris al zilierului.

Plata remunerației se poate face prin orice mijloc legal de plată respectiv,  în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

De reținut! Beneficiarul acestui tip de activitate are obligația  să înregistreze și să transmită Registrul electronic de evidență a zilierilor inspectoratului teritorial de muncă, zilnic, înainte de începerea activității de către fiecare persoană. Această operațiune se face în fiecare zi pentru fiecare zilier care se prezintă la lucru.

Articole similare

Comentariul tau aici