Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In cele ce urmeaza o sa prezentam evolutia sistemului split TVA de la introducerea din 2017 si pana la abrogare – 1 februarie 2020.
In a doua jumatate a anului 2017 a aparut sistemul split TVA, care ridica multe semne de intrebare.
Astfel, in 31.08.2017 a fost publicata in Monitorul Oficial OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA (split TVA). Modificarile si completarile ulterioare au fost aduse de Legea 275/2017.
Ce inseamna split TVA? sau mai bine zis ce a insemnat split TVA
Pe scurt, split TVA presupunea virarea TVA-ului intr-un cont distinct. Atunci cand se facea o plata/incasare catre o firma platitoare de TVA in sistem split TVA, TVA-ul trebuia virat intr-un cont diferit. Asta inseamna ca utilizatorii sistemului split TVA trebuiau sa isi deschida un cont de TVA care sa fie utilizat pentru incasarea si plata TVA. Contul putea fi deschis la banci sau la Trezorerie.
Care erau persoanele obligate sa aplice acest sistem?
- Persoanele impozabile intregistrate in scopuri de TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA pentru incasarea TVA, care se aflau cel putin in una dintre urmatoarele situatii:
- La 31 decembrie 2017 inregistrau obligatii fiscale reprezentand TVA, restante, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata, in cuantum mai mare de:
- 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari;
- 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii;
- 5.000 de lei pentru restul contribuabililor,
- incepand cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrau obligații fiscale reprezentând TVA, restante neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadență, cu excepția celor a căror executare silită era suspendată, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
- se afla sub incidenta legii de prevenire a insolventei si de insolventa.
Puteau opta pentru plata defalcata: persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, altele decat cele prevazute mai sus. Persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA notifica organul fiscal competent in acest sens.
Split TVA pentru o firma platitoare de TVA
Daca o firma era platitoare de TVA si nu aplica sistemul de split TVA, atunci cand facea plati catre firmele ce aplicau sistemul de split TVA: trebuia virat TVA-ul in contul de TVA al furnizorului.
Contul de TVA poate fi gasit pe site-ul ANAF – cont deschis la Trezorerie sau poate fi cerut direct furnizorului.
Daca nu se facea acest lucru, in termen de 7 zile trebuia reglementata situatia.
In caz contrar, amenzile puteau ajunge pana la 50% din suma virata eronat.
In cazul platilor partiale, trebuia calculat cat reprezinta TVA din suma ce trebuia platita si virata in contul special de TVA.
Split TVA pentru o firma neplatitoare de TVA
Pentru firmele neplatitoare de TVA totul era mai simplu. Firmele neplatitoare de TVA nu aveau obligatia de a face doua plati cand plateau furnizorii inregistrati in sistemul split TVA.
Ce beneficii are aplicarea sistemului split TVA?
Persoanele impozabile care optau pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA beneficiau de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care urmau sa aplice sistemul.
In 14.08.2019 pe site-ul ANAF a fost publicat un proiect de modificare a OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA.
Aceasta modificare prevedea aplicarea optionala a platii defalcate a TVA de catre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, iar beneficiarii acestora nu vor avea obligația de a face plata defalcată a TVA, cu excepția acelora care au optat la rândul lor pentru aplicarea mecanismului.
Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul.
Persoanele care aplică în prezent opțional mecanismul plății defalcate a TVA vor beneficia de facilitățile prevăzute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioară intrării în vigoare a noilor dispoziții.
In 23.12.2019 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 78/2019 prin care Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, aprobata cu modificari și completari prin Legea nr. 275/2017, se abroga.
Prevederile intra in vigoare la data de 1 februarie 2020.
Pana la data intrarii in vigoare a prevederilor mentionate anterioar, contul de TVA poate fi executat silit de catre orice creditor, indiferent de natura creantei.
Astfel, in termen de 10 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a OUG 78/2019, sumele aflate in conturile speciale de TVA se vor transfera astfel:
- unitatile Trezoreriei Statului transfera automat disponibilul existent in soldul conturilor de TVA in contul de disponibil al titularului deschis la aceeasi unitate;
- in situatia in care nu au cont deschis la Trezoreria Statului, vor comunica Trezoreriei un cont curent deschis la o institutie de credit in care se transfera sumele respective.
Asadar, incepand cu 01 februarie 2020, prin conturile de TVA deschise la unitatile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA nu mai pot fi efectuate operatiuni, cu exceptia celor prevazute anterior.