Inventariere patrimoniu – contabilitate in partida simpla

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate se utilizeaza urmatoarele registre contabile:

  • Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b);
  • Registrul-inventar (cod 14-1-2/b).

Registrul-inventar (cod 14-1-2/b) serveste la inregistrarea elementelor de natura activelor si datoriilor inventariate iar termenul de pastrare si arhivare a acestui registru impreuna cu documentele justificative este de 10 ani.

Acesta serveste ca document contabil de inregistrare a elementelor de natura activelor si datoriilor inventariate (elementele patrimoniale, creantele si datoriile).

Registrul-inventar se intocmeste de catre persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla, într-un exemplar. Se completeaza la inceputul activitatii, la sfarsitul exercitiului financiar, precum si cu ocazia incetarii activitatii.

Registrul-inventar se completeaza prin inscrierea tuturor elementelor inventariate, element cu element, sau prin preluarea totalurilor din listele de inventariere a elementelor grupate dupa natura lor, potrivit optiunii persoanei respective. In acest caz, listele de inventariere se anexeaza la Registrul-inventar.

In cazul incetarii activitatii, Registrul-inventar se completeaza cu valoarea elementelor inventariate faptic la acea data.

In conditiile conducerii evidentei contabile in partida simpla cu ajutorul tehnicii de calcul, Registrul-inventar se editeaza anual sau la cererea organului de control.

Articole similare

Comentariul tau aici