
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu foarte apreciat de catre angajati. Si din punct de vedere al angajatorului este un instrument apreciat datorita faptului ca implica taxe mai putine comparativ cu alternativa acordarii unor sume in bani angajatilor.
Acordarea tichetelor de masa este reglementata de Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Mai jos este o lista cu intrebari frecvente si raspunsuri referitoare la utilizarea tichetelor de masa.
1.Cine suporta costurile cu emiterea tichetelor de masa?
Costurile cu emiterea tichetelor de masa o suporta angajatorul. Mai precis, angajatorul care contracteaza cu o unitate emitenta serviciul de emitere a biletelor de valoare achita atat contravaloarea nominala a biletelor de valoare distribuite angajatilor, cat si costul emiterii suportului electronic.
2.Cum si unde pot fi utilizate tichetele de masa?
Tichetele de masa pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise, mai precis, in cazul tichetelor de masa pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
Nu este posibila retragerea de numerar sau preschimbarea tichetelor in numerar.
Tichetele de masa pot fi utilizate doar in unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare si care au incheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitatile emitente de tichete de masa si trebuie sa permita, in mod exclusiv, utilizarea tichetelor pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.
Unul dintre cei mai cunoscuti emiteti de tichete de masa este Pluxee care ofera tichete de masa pe cardul Pluxee Gusto.
Cardul de masa Pluxee Gusto poate fi utilizat in reteaua de peste 55.000 comercianti, inclusiv pe cele mai cunoscute platforme de comenzi online.
Reteaua in care poate fi utilizat acest card este AICI.
3.Cate tichete de masa se pot primi pe luna?
Valoarea tichetelor de masa este transferata lunar salariatilor de catre emitent, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul.
Salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
In cazul in care, salariatul a beneficiat de tichete necuvenite, acesta are obligatia ca la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, sa restituie angajatorului valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite.
4. Ce se intampla daca angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor de masa necuvenite?
In situatia in care salariatul utilizeaza intr-o luna un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite, angajatorul acorda acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite.
In aplicatia Pluxee , beneficiarii de tichete isi pot verifica oricand soldul disponibil.
In aplicatia Pluxee:
- inrolezi cardurile
- platesti cu telefonul – direct din aplicatie
- poti sa economisesti cu promoțiile partenerilor afiliați Pluxee
- poti sa vezi tranzacțiile și rețeaua de afiliați.
5. Care este valoarea nominala maxima in anul 2024?
Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 40 lei.
6.Angajatorul este obligat sa acorde tichete de masa?
Angajatorul nu este obligat sa acorde tichete de masa.Este o optiune a angajatorului, nu o obligatie.
Daca decide sa acorde tichete de masa, nu este obligat sa acorde valoarea maximala de 40 de lei.
7.Ce taxe se datoreaza pentru tichetele de masa si cine le suporta?
Tichetele de masa sunt supuse impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Aceste taxe se suporta de catre angajat. Se retin din salariul angajatului.
Iata mai jos un exemplu de calcul comparativ pentru doi salariati cu acelasi salariu de incadrare de 5.000 lei dintre care unul beneficiaza de tichete de masa si celalalt nu:
Salariat fara tichete de masa | Salariat cu tichete de masa | Diferenta | |
Salariul de incadrare | 5,000 | 5,000 | 0 |
Tichete de masa | 0 | 800 | -800 |
CAS 25% | 1,250 | 1,250 | 0 |
CASS 10% | 500 | 580 | -80 |
Impozit 10% | 315 | 397 | -82 |
Salariul net | 2,935 | 2,773 | 162 |
Observam ca in cazul in care se acorda tichete de masa, in exemplu dat, suma neta care i se vireaza angajatului este mai mica decat cea a angajatului care nu beneficiaza de tichete (162 de lei), insa angajatul care beneficiaza de tichete va obtine in plus 800 de lei pe cardul de tichete.
8.Care sunt zilele pentru care nu se pot primi tichete de masa?
In cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza transferul valorii nominale a tichetelor de masa. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) efectueaza concediul de odihna
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite precum si de zile festive si de sarbatoare legala
c) sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
9.Care este numarul maxim de tichete de masa de care poate beneficia un angajat?
Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
10. Angajatul care are mai multe locuri de munca poate primi tichete de masa de la fiecare angajator?
Nu, acest lucru nu este posibil. Angajatul poate beneficia de tichete doar la locul unde are functia de baza.
11. Cum se acorda tichetele de masa in cazul in care angajatii au contract cu timp partial – de exemplu de 2 ore/zi?
Acordarea tichetelor de masa se face in mod identic ca si in cazul in care angajatul ar fi angajat cu norma intreaga. Daca functia de baza este la angajatorul cu 2 ore, atunci va putea beneficia de cate un tichet pentru fiecare zi lucrata. Cu alte cuvinte nu conteaza daca lucreaza 2 ore sau 8 ore, se primeste tot un tichet pe zi.
12.Cum se acorda tichetele de masa in cazul angajatilor a caror durata zilnica a timpului de munca depaseste 8 ore?
In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore – in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
13.Este corect ca angajatorul sa retina din salariul net contravaloarea tichetelor de masa?
Nu este corect ca angajatorul sa retina din salariul net contravaloarea tichetelor de masa, dar este corect ca angajatorul sa retina din salariul net, taxele aferente tichetelor de masa: impozit si CASS.
14. Se pot acorda tichete doar unor categorii de angajati?
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca sau prin Regulamentul intern, dupa caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care sa prevada cel putin urmatoarele:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariati care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii;
Asadar, angajatorul poate decide acordarea tichetelor doar unei anumite categorii de angajati.
15.Se pot acorda tichete de masa daca firma are un singur angajat ?
Angajatorii pot acorda tichete de masa si in cazul firmelor mici, cu un singur angajat.
16. Care este termenul de valabilitate al tichetelor de masa pe card?
Tichetele de masa pe card/electronice sunt valabile pana la finalul anului calendaristic in care au fost emise, cu exceptia celor emise in perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care pot fi utilizate pana la data de 31 decembrie a anului urmator.
Pe langa cardul de masa Gusto, Pluxee mai ofera si cateva pachete care integreaza cardul de masa cu alte beneficii, astfel:
- pachetul Gusto Plus de Sanatate– include cardul de masa Pluxee Gusto, acces nelimitat 24/7 la telemedicina (telefonic, online si video) pentru 26 de specialitati medicale si consiliere personalizata a nutritiei.
- pachetul Gusto Plus de Echilibru – ofera toate cardului de masa Pluxee Gusto si, ca extra beneficii, consultatii acordate de specialisti in medicina si wellbeing nelimitat 24/7 la telemedicina pentru 30 de specialitati medicale.