Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
1.Esti obligat sa ai contabil daca esti SRL? Dar PFA?
Daca ai un PFA poti sa tii chiar tu contabilitatea, nu exista obligatia de a avea un contabil.
Daca ai insa o companie (SRL), atunci lucrurile se schimba. Legea prevede ca activitatea de contabilitate a firmelor poate fi derulata in doua moduri:
- fie intern, în compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare;
- fie extern, pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
2.Ce conditii trebuie sa indeplineasca contabilul tau?
Asa cum reiese de mai sus, persoana responsabila cu conducerea departamentului contabilitate trebuie sa aiba studii economice superioare. Daca firma are un contract cu un contabil extern, atunci acesta trebuie sa fie membru CECCAR.
Acestea sunt conditii legale la care se adauga desigur asteptarile tale in privinta contabilului – modul de comunicare, orientarea spre automatizarea activitatii, etc.
Acum si contabilii au la indemana aplicatii noi, gazduite in cloud, care pot fi accesate de oriunde exista acces la internet. De asemenea, poti sa accesezi chiar tu aplicatia de contabilitate daca ai nevoie de anumite informatii si desigur, daca stii cum sa le obtii, fara sa fie nevoie sa astepti trimiterea datelor de la contabilul tau.
Un astfel de exemplu este Smart Bill Conta care are cateva avantaje:
- face parte dintr-un sistem – alaturi de gestiune si facturare;
- are inclus un modul complet de salarizare;
- este in cloud.

Te ajuta daca atat tu cat si contabilul utilizati Smart Bill, fiindca puteti comunica foarte usor in mod virtual, prin transferul automat al informatiei contabile, accesul oricand la documentele emise online, precum si accesul la datele din gestiune.
3.Exista un tarif minimal atunci cand ti se face oferta pentru servicii de contabilitate?
Nu exista un tarif minimal pentru prestarea serviciilor de contabilitate. Firmele externe de contabilitate isi stabilesc tarifele conform regulilor proprii.
4.Daca angajezi un contabil, esti obligat la un anumit salariu ? sau program intreg?
Cand angajezi un contabil – director economic sau un alt angajat in cadrul departamantului trebuie sa stii ca din punct de vedere legal nu exista obligatia ca acestia sa fie angajati cu norma intreaga. Pot fi angajati si cu timp partial.
Pe de alta parte, salariul minim brut difera pentru studii superioare sau fara, astfel:
- 2.080 lei – fara studii superioare;
- 2.350 lei – cu studii superioare.
5.Contabilul tau este obligat sa aiba un soft de contabilitate? Daca da, cat costa acesta?
Din punct de vedere legal nu exista obligatia de a detine un anumit soft de contabilitate, dar este aproape imposibil sa faci acest lucru fara unul.
Articolul 2 din Legea contabilitatii prevede: “contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.” Acest lucru ar fi foarte greu de realizat fara o aplicatie.
Tarifele softurilor de contabilitate sunt diferite in functie de existenta licentelor sau nu, de contractul de mentenanta anuala sau complexitatea modulelor.
Smart Bill Conta – aplicatia de contabilitate gazduita in cloud de la Smart Bill poate fi utilizata gratuit de catre firmele de contabilitate. Astfel, daca contabilul tau extern alege sa iti tina contabilitatea in Smart Bill Conta, este posibil sa iti ofere serviciile de contabilitate la un tarif mai mic, neavand ca o componenta a costului licenta + mentenantele produsului.

In plus, poti sa utilizezi si tu celelalte module ale aplicatie – gestiunea si facturarea, care pot fi sincronizate cu contabilitatea si transferul de date automatizat.
6.Ce reglementari se aplica pentru contabilitate?
Reglementarea legala de baza aplicabila pentru contabilitate este Legea contabilitatii.
Pe langa aceasta contabilitatea nu poate functiona fara respectarea prevederilor Codului Fiscal si ale Codului Muncii.
Bună ziua!va rog sa.mi spuneți dacă din salariu net de 3085roni se scade valoarea tichetelor de masa în valoare de 630 ron și primești în mana 2455. Va rog frumos sa ma lămuriți. mulțumesc!