Interviu cu Mircea Capatina, confondator SmartBill – planuri, dezvoltari si SmartBill Conta

SmartBill este o companie vizionara, care a intrat pe piata acum 12 ani cu un produs simplu de facturare online si in cei 12 ani a reusit sa dezvolte acest produs atat din punct de vedere al functionalitatilor, cat si a experientei utilizatorilor, astfel incat putem spune ca in cei 12 ani a reusit sa schimbe ireversibil piata softurilor de facturare, gestiune si contabilitate din tara noastra.

Mircea Capatina este unul dintre cei trei fondatori si directorul de dezvoltare al companiei:

1) Mircea, ce v-a dus inainte in cei 12 ani? Ce sta la baza unui produs care a reusit sa schimbe o piata?

Sunt foarte multe lucruri care contribuie la succesul unei afaceri, la sustenabilitatea acesteia. Pe noi ne-a motivat dorinta REALA de a schimba in bine scena antreprenoriatului din Romania. Nu am pornit la drum gandindu-ne ca ne vom imbogati sau de a fi antreprenori, pur si simplu. Cred ca este absolut esential sa iti doresti ca prin ce faci, prin ce aduci pe piata, sa schimbi lucrurile in bine pentru cei din jur si sa crezi in asta, sa o faci sincer. Atunci si produsele sau serviciile pe care le oferi vor fi bune, iar lumea le va cauta. Dincolo de aceasta dorinta de a face bine trebuie sa existe pasiunea pentru ceva, fie ca este vorba despre activitatea pe care o desfasori sau de a fi cel mai bun in domeniul tau. Noi, de exemplu, nu putem spune ca suntem pasionati de facturare, dar suntem pasionati de tot ce inseamna sa dezvolti un produs puternic, solid, pe care oamenii sa il poata folosi cu incredere si care sa le eficientizeze afacerile. Si nu in ultimul rand, determinarea. Antreprenoriatul este o cale greu de urmat si implica multa dedicare si multa munca. Ca antreprenor, daca vrei sa reusesti, esti conectat in permanenta la piata careia i te adresezi si daca nu merge, daca te lovesti de obstacole, mergi mai departe, cauti solutii, te adaptezi, dar nu renunti.

2) Cati utilizatori aveti acum? In Romania sunt catre 500.000 de firme – ce procent din economia romaneasca duc in spate serverele SmartBill?

Am vandut abonamente sau licente SmartBill la peste 75.000 de CIF-uri in acesti 12 ani. In prezent, o parte dintre aceste companii s-au inchis. Ca si pondere nu stim neaparat cum sa masuram, caci doar o parte din cele 500.000 au cu adevarat activitate. Noi estimam piata la 300.000 de firme si tintim sa ajungem la 100.000 de utilizatori activi ai versiunilor Cloud, in decurs de 4 ani. Momentan suntem in grafic, ne asteptam sa accelereze lucrurile odata ce SmartBill Conta va deveni mainstream, lucru care a inceput sa se intample.

3) Ai zice ca SmartBill este o companie orientata catre produs sau catre client?

Nu poti avea succes daca esti orientat doar spre client sau doar spre produs. Imposibil. Pe termen lung, o astfel de alegere te scoate de pe piata. Produsul nostru si, de altfel, orice produs sau serviciu evolueaza prin prisma nevoilor clientilor tai, nevoi care sunt in permanenta transformare, evolutie. SmartBill numara astazi 4 module – Facturare, Gestiune, POS si Conta – tocmai pentru ca am identificat nevoi noi pe care ne-am dat seama ca le putem rezolva. In momentul in care tu stii sa iti asculti clientii si rezolvi acele nevoi nou aparute, produsele sau serviciile tale se transforma, devin mai bune, mai performante, mai complexe, iar clientii vor fi multumiti. Produsul si clientul se slefuiesc unul pe celalalt, intra in simbioza, comunica si definesc prin schimbare directia in care afacerea ta evolueaza. Invata sa asculti si sa te adaptezi.

4) Care sunt planurile pe termen mediu – 2,3 ani? In ce directie vreti sa cresteti? Aveti in plan lansari noi?

Suntem in plin avant cu perfectarea SmartBill CONTA. A fost o misiune mai grea decat am anticipat, dar ajungem la punctul in care ne-am dorit, iar faptul ca tot mai multe firme de contabilitate ni se alatura, e cea mai buna dovada.
Noi nu incercam sa facem un program de contabilitate mai bun decat cele existente, noi construim cu totul altceva. SmartBill Conta va automatiza numeroase operatiuni care acum se fac manual, este o alta paradigma, nu doar un alt soft de conta.
In plus, promisiunea noastra e ca va fi gratuit pe viata pentru firmele de contabilitate, cu suport tehnic pe telefon, email, chat, inclus.

Mai mult, in aceasta toamna demaram si cel mai ambitios plan al nostru, despre care sper sa putem povesti in curand.

5) Contabilii sunt foarte interesati de siguranta datelor – in general contabilii au aversiune fata de risc si vor sa stie ca totul este OK cu datele. Poti sa ne dai niste detalii, asa ca pentru incepatori, despre modul in care cloud-ul iti da siguranta in ce priveste datele?

Am scris si un articol pe blog despre stocarea datelor in cloud si cat de sigur este acest lucru. Va invit sa il cititi, pentru ca explica toate aceste lucruri. Pentru a da un exemplu clar, va spun doar ca toti folosim cloud-ul zilnic prin faptul ca folosim aplicatii ca e-mail-ul sau Facebook-ul, care isi stocheaza astfel toate informatiile pe servere gigantice raspandite in intreaga lume. SmartBill stocheaza toate datele in siguranta pe structura Amazon, una dintre cele mai sigure din lume, pastrandu-le astfel in perfecta securitate.
Statistic vorbind, siguranta datelor in cloud-ul unui furrnizor serios e insutit mai mare decat pe un computer personal unde se pot pierde datorita virusilor, defectiunilor hardware, dar si software, pierderii si furtului laptopului etc.

6) Cum merge SmartBill CONTA? Ce feedback aveti de la contabili?

SmartBill CONTA incepe sa fie tot mai indragit de contabili. Exista o reticenta la schimbare, mai ales ca vorbim de o alta paradigma, lucrurile sunt mult diferite fata de alte programe si, in plus, am si subestimat timpul necesar maturizarii produsului, dar lucrurile merg intr-o directie foarte buna. In curand vom lansa si primele video-testimoniale cu firme de contabilitate fericite si care ne recomanda. Abia astept 🙂 .
Merita sa mentionez ca am dezvoltat si modulul CONTA Plus, care e un modul aditional softului de contabilitate si care ajuta firma de contabilitate cu depunerea automata a declaratiilor (indiferent cu ce soft de conta sunt generate) si preluarea de recipise, conectare la SPV pentru descarcarea si interpretarea fisei ROL, generarea de OP-uri si multe alte facilitati pe care le vom lansa.
In 2017, cand am anuntat SmartBill CONTA, promisiunea a fost ca vom schimba ziua de 25 pentru contabili. Vom face asta.

7) Am vazut pe site-ul vostru ca vreti sa deveniti primul ecosistem de business din RO – poti sa ne dai detalii? Ce inseamna asta? Urmeaza integrari cu alte companii sau alte sisteme?

Ecosistemul despre care vorbeam mai sus implica o comunicare simpla si in timp real intre toate modulele SmartBill existente si care vor veni.
Odata cu procesul de rebranding am marcat 2019 ca fiind anul in care SmartBill devine primul ecosistem software de business din Romania. Prin ecosistem intelegem interconectarea mai multor platforme in centrul carora se afla SmartBill. Platforme de ecommerce, banca, firme de curierat, platforme marketplace, procesatori de plati, toate aceste entitati vor fi conectate direct, sau in prima faza, indirect, prin import-export de fisiere, cu SmartBill, eliminand pana la 80% din munca manuala.

8) Ca antreprenor si eu folosesc aplicatia de mobile (ma uit la finalul zilei sa vad cum au mers vanzarile:) – ce procent dintre clientii vostri folosesc si aplicatia de mobile?

Cam doua treimi dintre clienti utilizeaza SmartBill si de pe mobil dintre care o parte doar de pe aceste dispozitive :).

Articole similare

Comentariul tau aici