Pentru multi dintre noi TVA la incasare a fost subiectul lunii si nu numai – din acest motiv am invitat-o pe dna. Irina Carata – Customer Suport Manager la Ciel sa ne prezinte modul in care s-a pregatit de aceasta schimbare unul dintre principalii furnizori de software pentru contabilitate din Romania.
1. Noul an a venit cu modificari legislative aferente TVA-ului la incasare. Ce ati facut in aceasta privinta?
Ne pregatim demult pentru modificarile acestea…Iar in decembrie 2012, dupa publicarea de catre Ministerul de Finante a noilor norme, am lansat versiuni actualizate pentru programele de contabilitate si gestiune.
Noi am incercat sa automatizam cat mai mult din munca contabilului si implementarile pe care le-am facut sa-l scuteasca de cat mai multe introduceri manuale de date.
2. Cum ati implementat in programe aceasta modificare?
Ca de fiecare data cand adaugam functionalitati noi, avem grija sa fie cat mai intuitive pentru utilizatori. Astfel, fiecare fereastra afectata de optiunea de TVA la incasare are o bifa care se completeaza in cazul documentelor cu acest statut.
De asemenea, avem si atentionari in anumite situatii astfel incat utilizatorul sa stie ca are de a face cu un document cu TVA la incasare si sa nu uite sa il trateze ca atare. De exemplu, la incasarea si plata unei facturi de acest gen, daca utilizatorul nu genereaza nota de TVA, este atentionat la salvarea documentului sa faca acest lucru.
3. Legea stipuleaza sa apara scris pe factura tiparita “TVA la incasare”. Ati prevazut si acest aspect?
Da, daca utilizatorul bifeaza pe document TVA la incasare, automat factura se tipareste cu aceasta specificatie.
4. Modificarea legislativa ingreuneaza destul de mult lucrul contabilului deoarece trebuie sa urmareasca transformarea TVA-ului din factura cu TVA la incasare din neexigibil in exigibil. Cum veniti in ajutorul lui in acest sens?
In Ciel totul este cat se poate de simplu pentru contabil. Acest transfer se face in mod automat; tot ce trebuie sa faca contabilul este sa lege plata cu factura sau sa genereze la cele 90 zile din tabelul pus la dispozitie de program in meniul Utilitare.
5. Firmele care nu sunt in lista celor care aplica TVA la incasare au nevoie de un program adaptat acestor schimbari legislative?
Da, inclusiv aceste firme au nevoie de o aplicatie financiar-contabila actualizata la noile modificari legislative, deoarece pot lucra cu parteneri care aplica TVA-ul la incasare si sunt obligati in contabilitate sa urmareasca exigibilitatea TVA-ului de pe facturile de cumparare. Programele Ciel chiar faciliteaza acest lucru pentru ca utilizatorul trebuie doar sa puna o bifa in momentul introducerii unei facturi de cumparare cu TVA la incasare.
6. Am vazut ca s-a publicat pe site-ul ANAF lista firmelor care aplica TVA la incasare. Programele Ciel preiau datele acestea?
Da, am introdus verificarea cu site-ul ANAF in produsele Ciel, iar aceasta verificare se face automat, fara ca utilizatorul sa mai introduca un cod de verificare.
7. Preconizati alte modificari legislative datorate schimbarilor aferente TVA-ului la incasare?
Asteptam ca ANAF sa publice actualizarile aferente declaratiilor afectate de TVA la incasare ca sa putem pune cat mai rapid la dispozitia clientilor noile declaratii ce se depun pe 25 februarie.
8. Ce ii sfatuiti pe contabili in noul an?
Sa aleaga cu atentie softul de contabilitate si sa tina cont de cat lucreaza programul in locul lui.
Multumim dnei. Irina Carata – Customer Suport Manager CIEL (www.ciel.ro)