Inregistrarea concediilor medicale in contabilitate

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Concediile medicale ridica mai multe probleme in contabilitatea unei entitati si genereaza un volum sporit de munca.

Actul legislativ care relementeaza concediile medicale este OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Exista mai mute tipuri de concedii medicale, fiecare cu reguli proprii privind stagiul de cotizare, procentul de plata si taxare.

Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, potrivit ordonantei mentionate, sunt:

a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;

b) concedii medicale si indemnizații pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;

c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;

d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;

e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

Ce presupune inregistrarea unui concediu medical in contabilitate si de ce spunem ca atrage un volum mai mare de munca?

Iata cateva motive:

  • Inainte de emiterea concediului medical, medicul de familie va avea nevoie de adeverinta cu numarul de zile de concediu luate in ultimele 12 luni; Aceasta presupune sa intri in sistemul/aplicatia de salarizare, sa generezi adeverinta, sa ii inregistrezi numarul si sa o trimiti angajatului;
  • Zilele de concediu medical afecteaza calculul salarial, astfel ca trebuie sa te asiguri ca primesti la timp certificatele de concediu medical;
  • In anumite cazuri te poti afla in situatia de recuperare de sume de la Casa de sanatate, ceea ce presupune intocmirea unei documentatii si depunerea ei in vederea recuperarii sumelor.
  • In situatia in care un angajat nou solicita concediu medical, trebuie sa verifici daca are stagiu de cotizare de la angajatori precedenti si care este baza de calcul a indemnizatiei;

Daca utilizezi SmartBill Conta, poti gestiona usor problema certificatelor medicale.

In acest sens, ai in sectiunea Salarizare – optiunea Concedii medicale:

Aici poti adauga concediile medicale pentru fiecare salariat:

Aplicatia de contabilitate va calcula automat baza de calcul si indemnizatia zilnica, salvand in istoricul fiecarui angajat datele introduse.

Poti genera pe baza acestora, automat:

  • adeverintele pentru medic:
  • rapoarte privind concediile medicale – care contin documentatia necesara dosarului de recuperare a sumelor de la FNUASS:
  • declaratia 112 aferenta perioadei respective.

Articole similare

5 Thoughts to “Inregistrarea concediilor medicale in contabilitate”

  1. MarietaPOp-1

    Am 11 saptamani de sarcina si trebuie sa intru in concediu de risc maternal datorita unor afectiuni de sanatate. Pot beneficia de indemnizatie pentru perioada concediului ? Mi-a spus cineva ca trebuie sa am 6 luni lucrate insa eu m-am angajat de doar 3 luni.

    1. admin

      Buna ziua, potrivit prevederilor OUG 158/2005 concediul de risc maternal este un tip special de concediu care se poate acorda chiar daca nu aveti stagiu de cotizare .

  2. Toth Anika

    Va rog sa imi spuneti daca este obligatoriu sa iau concediu de sarcina si lauzie obligatoriu toate cele 126 de zile ?

    1. admin

      Potrivit prevederilor OUG 158/2005 concediul de sarcina si lauzie este de 126 de zile (63 inainte de nastere si 63 dupa nastere) dar obligatoriu 42 de zile dupa nastere. Deci obligatorii sunt doar cele 42 de zile dupa nastere.

  3. Tina

    Buna ziua, asa avea o intrebare. Daca contractul de munca a fost incheiat pe perioada determinata si se incheie la 30.09.2019, iar eu urmeaza sa nasc in noiembrie 2019, pot beneficia de indemnizatie de maternitate?

Comentariul tau aici