Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
Balanta de verficare este cel mai important instrument de verificare pentru contabili. Conform prevederilor Ordinului 3512/2008, balanţa de verificare este documentul contabil utilizat pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate si controlul concordantei dintre contabilitatea sintetica si cea analitica, precum si principalul instrument pe baza caruia se intocmesc raportarile contabile stabilite potrivit legii.
Iata mai jos care sunt modalitatile in care se poate genera balanta din aplicatia CIEL V7 Contabilitate, cea mai completa aplicatie de profil de pe piata.
In primul rand se selecteaza tipul de balanta:
- analitica
- sintetica
- partiala
- pentru o clasa
si apoi se alege numarul de egalitati :
- 4 egalitati cu rulaj precedent
- 4 egalitati cu sold initial
- 5 egalitati
Sa le analizam pe rand :
1) Balanta sintetica
Balanta sintetica este un rezumat al conturilor sintetice, conturile de baza ale contabilitatii, cu ajutorul carora se reflecta mijloacele economice, sursele de finantare, procesele economice si rezultatele, grupate dupa caracteristicile lor generale.
Iata mai jos o imagine din CIEL V7 Contabilitate:
2)Balanta analitica
Balanta analitica este o reflectare mai detaliata a conturilor, la nivel de analitic. Un cont sintetic poate fi detaliat in mai multe conturi analitice.
Conturile sintetice de gradul 1 sunt reprezentate prin 3 cifre, conturile sintetice de gradul 2 sunt reprezentate prin 4 cifre. Conturile sintetice de gradul 1 si 2 sunt inscrise in planul de conturi, iar conturile analitice indiferent de gradul acestora, sunt definite de catre unitatile patrimoniale in functie de nevoile acestora, acestea putand fi diferite de la o societate comerciala la alta.
Iata mai jos o astfel de balanta generata din CIEL V7 Contabilitate:
3)Balanta partiala – este un instrument util pus la dispozitie de CIEL utilizatorilor sai; balanta partiala se poate genera doar pentru anumite conturi selectabile inainte, in campul de mai jos:
4)Pentru o clasa
Se poate selecta o clasa de conturi pentru care sa se genereze balanta, asa cum se poate observa in imaginea de mai jos:
5) 4 egalitati cu rulaj precedent
In functie de coloanele pe care doresti sa le vizualizezi, poti sa alegi aceasta forma (4 egalitati cu rulaj predent – ilustrata mai jos) sau una din urmatoarele doua descrise la punctele urmatoare.
6) 4 egalitati cu sold initial
7) 5 egalitati
Aceasta este cea mai completa forma de vizualizare si contine coloanele :
- Sold initial
- Rulaje precedente
- Rulaje curente
- Total sume
- Sold final
In concluzie, apeland la solutiile CIEL, poti fi sigur ca obtii informatia contabila in formatul dorit, fara a fi nevoie de prelucrari suplimentare. Astfel, economisesti timp si munca ta devine mai usoara si eficienta.