Impozitul pe dividende in 2021

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Cota de taxa valabila pentru impozitarea dividendelor in anul 2021este de 5%. Nu au existat modificari fata de anul 2020.

Ceea ce difera fata de anul 2020 este faptul s-a modificat plafonului peste care exista obligatia platii contributiei la asigurari de sanatate. Acest plafon este de 12 salarii minime brute pe economie. Pe anul 2020 acesta a fost 26.760 lei, insa pentru anul 2021 ca urmare a cresterii salariului minim la 2.300 lei, plafonul a devenit 27.600 lei.

Impozitul pe dividende se retine, se plateste si se declara de catre compania care plateste dividendele.

Baza legala : art. 97 alin. (7) din Codul fiscal care arata ca „veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/investitori. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/ investitorilor până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.”

Asa cum mentionam la inceput, prin depasirea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie, persoana fizica care incaseaza dividende va datora si CASS in cota de 10% aplicata la respectivul plafon, si nu la suma efectiv incasata.

In timp ce pentru declararea si plata la buget a impozitului pe dividende este responsabila persoana juridica platitoare a dividendului, pentru declararea si plata CASS este resposabila persoana fizica beneficiara.

All Inclusive pentru contabili – click AICI

Articole similare

10 Thoughts to “Impozitul pe dividende in 2021”

  1. PALERZSIKE1952@YAHOO.RO

    PT ANUL 2021 CIND SE CALCULEAZA IMPOZIT PE DIVIDENTE?

  2. Rotaru Silvia

    Persoanele cu handicap grav plătesc impozit pe dividende.??? Mulțumesc

  3. MARIAN NICU

    Daca am in cont si euro, se pot achita dividendele catre actionari si in aceasta valuta?

  4. Vasilica

    Pentru anul in curs se pot incasa dividende???.Multumesc|

  5. Mirel

    Buna ziua.

    Am o intrebare.
    Primesc dividente din SUA prin intermediul unui serviciu de brokeraj. In momentul in care primesc dividentele, acestia opresc aproximativ 30% ca si impozit in SUA pentru ca sunt investitor international.
    Intrebarea mea este: banii pe care ii primesc in contul de brokeraj, sunt bani “curati” sau trebuie sa platesc impozit pe dividente in momentul in care ii virez in contul de Romania?

    Un raspuns ar fi binevenit.
    Multumesc,

    1. Sergiu

      Pentru a evita dubla taxare e mai bine să completezi un formular W-8BEN ca să eviți dubla taxare. În plus, taxele din RO sunt mai mici decât cele din US.

  6. V. Iosub

    Cum si cand se pot da dividendele aferente anului 2020? Se pot da lunar sau numai trimestrial si anual?
    Multumesc,

    1. LUIZA MUSTATEA

      Buna ziua, m-ar interesa si pe mine…aveti vreun raspuns?

    2. ana

      Dupa ce se depune bilantul

      1. LiliA

        dupa ce se aproba…

Comentariul tau aici