Impozit pe dividende 10%, plafoane reduse micro, eliminare facilitati fiscale IT, constructii si alte noutati fiscale 2025

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Cu doar doua zile inainte de incheierea anului 2024, suntem loviti de noi surprize fiscale. Ne-am obisnuit cu modificări anuale, dar nu la un asemenea nivel de pripa si lipsa de previzibilitate. Duminica, 29 decembrie 2024, a fost publicat pe site-ul MF un proiect legislativ care aduce cateva masuri fiscale cu impact negativ pentru micii antreprenori dar si pentru salariatii care beneficiau de facilitati fiscale.

O mare parte din masuri vizeaza sectorul bugetar insa exista si cateva modificari importante pentru firme, astfel:

Impozitul pe dividende

Se propune majorarea cotei de impozitare a veniturilor din dividende de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite incepand cu 2025.

Retinem ca textul legii face referire la dividende distribuite (adica aprobate prin Hotararea AGA) si nu la cele efectiv platite. Astfel, daca se face o hotarare AGA pe 2024 si se achita impozitul de 8% pana la 25 ianuarie 2025, chiar daca nu sunt si efectiv platite, dividendele vor fi impozitate cu vechea cota, de 8%.

Microintreprinderi

  • Se modifica plafoanele micro la 250.000 eur (pentru 2025) si 100.000 euro incepand cu 2026.
  • Se aduc clarificari referitoare la modul cum se vor aplica plafoanele: astfel, pentru anul fiscal 2025, limita veniturilor realizate, reprezentând echivalentul în lei a 250.000 euro respectiv echivalentul în lei a 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026, se verifică pe baza veniturilor realizate de către persoana juridică română la data de 31 decembrie 2024, respectiv la 31 decembrie 2025. Condiția referitoare la ponderea veniturilor din consultanţă şi/sau management în veniturile totale, de la data de 31 decembrie 2024, nu se aplică pentru calculul limitei de 250.000 euro.

Asadar, daca la 31.12.2024 o microintreprindere a avut venituri care depasesc 250.000 euro, din 2025 trece la profit. Daca in 2025 microintreprinderea obtine venituri care depasesc 100.000 euro, trece la profit din 2026.

  • Se elimina una dintre conditiile de a fi microintreprindere respectiv aceea de a nu avea venituri din consultanta mai mult de 20% din veniturile totale. Mai precis de abroga lit.f) a alin.(1) art. 47 din Codul fiscal ” a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile

Facilitati in IT, constructii agricultura si industria alimentara

Se elimina facilitatile salariale in IT, constructii, agricultura si industria alimentara incepand cu ianuarie 2025.

Venituri din investitii

Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final.

Impozitul pe constructii

Se reinstituie impozitul pe construcții, datorat de:

  • persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;
  • persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
  • persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.

Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă.
Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.
Impozitul instituit este venit al bugetului de stat, și se administrează potrivit Codului de procedură fiscală.

Articole similare

Comentariul tau aici