IAS 31. Interese in asocierile in participatie

Acest standard defineste asocierile in participatie, ca fiind o intelegere contractuala prin care doua sau mai multe parti intreprind o activitate economica supusa controlului comun.Din aceasta definitie rezulta doua caracteristici comune tuturor asocierilor in participatie:
• doi sau mai multi asociati sunt legati printr-o printr-o intelegere contractuala;
• intelegerea contractuala stabileste controlul comun;

Controlul comun reprezinta impartirea convenita prin contract a controlului asupra unei activitati economice si exista numai atunci cand deciziile financiare si operationale strategice ce tin de activitate necesita consensul unanim al partilor ce impart controlul (asociatii).

Forme de asocieri in participatie identificate de acest standard sunt:

1. activitati controlate in comun;
2. active controlate in comun;
3. entitati controlate in comun;

1. Activitatile controlate in comun

Asocierea in participatie presupune mai degraba folosirea activelor si a altor resurse ale asociatilor decat infiintarea unei corporatii, a unui parteneriat sau a altei entitati, ori a unei structuri financiare care este separata de asociatii insisi. Fiecare asociat isi foloseste propriile imobilizari corporale, precum si propriile stocuri, are propriile cheltuieli, si datorii, isi procura propria finantare, care reprezinta propriile obligatii. Contractul de asociere ofera un mijloc prin care veniturile din vanzarea produsului comun , precum si orice alte cheltuieli facute in comun sunt impartite intre asociati.

2. Active controlate in comun

Unele asocieri in participatie presupun controlul comun si adeseori detinerea in comun de catre asociatii unei asocieri in participatie a unuia sau a mai multor active ce contribuie la sau sunt achizitionate pentru scopul asocierii in participatie si sunt dedicate scopurilor acesteia. Activele sunt folosite la obtinerea de beneficii pentru asociatii respectivei asocieri in participatie. Fiecare asociat poate lua o parte din productia activelor si suporta o parte din chetuielile angajate.

3. Entitati controlate in comun

O entitate controlata in comun presupune infiintarea unei corporatii, a unui parteneriat sau a altei etitati in care fiecare asociat are un interes. Entitatea opereaza in acelasi fel ca alte entitati in care fiecare asociat are un interes. O entitate controlata in comun controleaza activele asocierii in participatie, contracteaza datorii, are cheltuieli si venituri. Ea poate incheia contracte in nume propriu si se ocupa de procurarea de fonduri pentru pentru scopurile activitatii asocierii in participatie.

Articole similare:

IAS 2 Stocuri

IAS 28 Investitii in entitati asociate

IAS 19 Beneficiile angajatilor

IAS 21 Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar

IAS 12 Impozitul pe profit

IAS 16 Imobiliazari corporale

IAS 24 Prezentarea informatiilor despre partile afiliate

IAS 38 Activele intangibile

IAS 10 Evenimente ulterioare datei bilantului

IAS 33 Rezultatul pe actiune

IAS 32 Instrumente financiare

IAS 18. Prestarea serviciilor

IAS 18. Vanzarea bunurilor

IAS 18. Dobanzi, redevente, dividende

IAS 18

Articole similare

Comentariul tau aici