Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
În ceea ce privește Societățile cu Răspundere Limitată unde există mai mulți asociați, intervine Adunarea Generală care stă la baza tuturor deciziilor care se iau în nume colectiv.
Ce este bine să cunoaștem în ceea ce privește Adunarea Generala pentru SRL ?
Posibilitatrea de a vota
- Hotărârile asociaților se iau în adunarea generală.
- Votarea se poate face și prin corespondență.
Numărul necesar de voturi
- Adunarea decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaților și a părților sociale.
- Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaților, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Cine poate să voteze
- Fiecare parte socială dă drept la un vot.
- Dacă adunarea legal constituită nu poate lua o hotărâre valabilă din cauza neîntrunirii majorității cerute, adunarea convocată din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numărul de asociați și partea din capital reprezentată de asociații prezenți.
Obligațiile Adunării Generale
- să aprobe situația financiară anuală și să stabilească repartizarea profitului net;
- să desemneze administratorii și cenzorii, să îi revoce/demită și să le dea descărcare de activitate, precum și să decidă contractarea auditului financiar, atunci când acesta nu are caracter obligatoriu
- să decidă urmărirea administratorilor și cenzorilor pentru daunele pricinuite societății, desemnînd și persoana însărcinată să o exercite;
- să modifice actul constitutiv.
Convocarea
- Administratorii sunt obligați sa convoace adunarea asociaților la sediul social, cel puțin o dată pe an sau de câte ori este necesar.
- Un asociat sau un număr de asociați, ce reprezintă cel puțin o pătrime din capitalul social, vor putea cere convocarea adunării generale, arătând scopul acestei convocări.
Atacarea hotărârilor
- Dispozițiile prevăzute pentru societățile pe acțiuni, în ce privește dreptul de a ataca hotărârile adunării generale, se aplică și societăților cu răspundere limitată, termenul de 15 zile, urmând să curgă de la data la care asociatul a luat cunoștință de hotărârea adunării generale pe care o atacă.
Administrarea
- Societatea este administrată de unul sau mai mulți administratori, asociați sau neasociați, numiți prin actul constitutiv sau de adunarea generală.
Registrul asociaților
- Societatea trebuie să țină, prin grija administratorilor, un registru al asociaților, în care se vor înscrie, după caz, numele și prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecărui asociat, partea acestuia din capitalul social, transferul părților sociale sau orice altă modificare privitoare la acestea.
- Registrul poate fi cercetat de asociați și creditori.
Numirea cenzorilor / auditorilor
- Statutul poate prevedea alegerea unuia sau mai multor cenzori ori un audit financiar de către adunarea asociaților.
- Dacă numărul asociaților trece de 15, numirea cenzorilor este obligatorie.
- În lipsă de cenzori sau, după caz, de auditor financiar, fiecare dintre asociați, care nu este administrator al societății, va exercita dreptul de control pe care asociații îl au în societățile în nume colectiv.
Situații financiare
- Situațiile financiare vor fi întocmit după normele prevăzute pentru societatea pe acțiuni.
- Dispozițiile prevăzute pentru fondurile de rezerva la societatea pe acțiuni, ca și acelea privitoare la reducerea capitalului social, se aplică și societăților cu răspundere limitată.
Cum se transmit părțile sociale
- Părțile sociale pot fi transmise între asociați.
- Dacă actul constitutiv nu prevede altfel, transmiterea către persoane din afara societății este permisă numai dacă a fost aprobată de asociați reprezentând cel puțin trei pătrimi din capitalul social.
- În cazul dobândirii unei părți sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părții sociale către succesori, conform ultimului bilanț contabil aprobat.
- În cazul în care s-ar depăși maximul legal de asociați din cauza numărului succesorilor, aceștia vor fi obligați să desemneze un număr de titulari ce nu va depăși maximul legal.
- Prevederile alin. (2) sunt aplicabile și în cazul ipotecii asupra părților sociale, însă numai în ceea ce privește constituirea acesteia.
Înscrierea și tramiterea părților sociale
- Transmiterea părților sociale trebuie înscrisă în Registrul Comerțului și în registrul de asociați al societății iar acestă are efect doar în urma transmiterii ei în Registrul Comertului.
Asociat unic
- În cazul societăților cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta va exercita atribuțiile adunării generale a asociaților societății.
- Asociatul unic va consemna de îndată, în scris, orice decizie adoptată în conformitate cu alin. (1).
- Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societății cu răspundere limitată al cărui asociat unic este.