HORECA in 2023. Trebuie sa aiba angajati in contextul OG 16/2022 ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Conform Codului Fiscal, art. 48 alineat (2), persoanele juridice române, cu excepţia celor de la art. 47 alin. (2) – care face referire la codurile CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630, pot opta să aplice impozitul pe venitul microintreprinderilor începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condiţiile de microintreprindere prevăzute la art. 47 alin. (1) şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, deoarece modifiracea poate sa aiba loc o singura data.

La art. 47 alin. 1 Cod Fiscal se mentioneaza:

(1) O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) ABROGAT

b) ABROGAT

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

d) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;

e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

f) a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în proporţie de peste 80% din veniturile totale;

g) are cel puţin un salariat, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 48 alin. (3) in care este specificat un numar de 30 de zile de la data infiintarii unei noi societati pentru a putea pastra statutul de micro;

h) are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol.

La art. 47 alin. 2 se mentioneaza:

 Începând cu data de 1 ianuarie 2023, prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510, 5520, 5530, 5590, 5610 5621, 5629, 5630, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fără să aplice prevederile art. 52 CF.

La art. 52 se mentioneaza urmatoarele aspecte cu impact in zona HORECA:

(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu.

(2) În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiţie.

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), pentru o microîntreprindere cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, condiţia prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. g) se consideră îndeplinită dacă, în termen de 30 de zile de la încetarea raportului de muncă, este angajat un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

(7) În situaţia în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociaţii/acţionarii unei microîntreprinderi deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, asociaţii/acţionarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care ies de sub incidenţa prezentului titlu şi care urmează să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care se înregistrează situaţia respectivă, astfel încât condiţia referitoare la numărul maxim de trei microîntreprinderi la care oricare dintre asociaţi/acţionari deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot să fie îndeplinită. Ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se comunică organului fiscal.

In concluzie modificarile aduse de OG 16/2022 nu au impact asupra domeniului ospitalier, asadar:

– HORECA poate sa inregistreze venituri care sa depaseasca 500.000 euro fara sa treaca la impozit pe profit ;

– HORECA poate sa nu aiba minim un angajat cu norma intreaga si sa nu treaca la impozit pe profit,

– Tot acestia pot sa detina mai mult de 25% din valoarea / nr. titlurilor de participare in mai mult de 3 societati fara ca sa trebuiasca sa faca trecerea la impozit pe profit.

Poti sa citesti si articolul cu privire la trecerea la impozit pe profit de la micro si invers in anul 2023.

Articol redactat de Tiplea Erika.

Articole similare

Comentariul tau aici