Cand o companie X doreste sa achizitioneze actiunile unei alte companii Y, aceasta va trebui sa achite companiei Y contravaloarea acestor actiuni.
Decontarea de cele mai multe ori sa face in numerar sau prin virament bancar.
Achizitia se face de regula la o valoare mai mare decat valoarea la care sunt inregistrate in contabilitatea companiei Y.
Sa presupunem ca 50.000 actiuni * 1ron/actiune-inregistrate in contabilitatea societatii Y sunt vandute cu 70.000 ron societatii X.
Diferenta dintre valoarea platita : 70.000 ron si valoarea din contabilitatea societatii Y de 50.000 ron este goodwill-ul care apare la consolidare.
La consolidare , cei 50.000 ron participatie in societatea Y se anuleaza cu cei 50.000 ron capital social al societatii Y , in bilantul consolidat la nivel de grup ramanand doar pozitia de 20.000 ron – goodwill aparut ca urmare a consolidarii.
Daca tranzactia s-ar fi derulat la cost, adica la suma de 50.000 ron, cele doua pozitii s-ar fi anulat reciproc la nivel de bilant consolidat si goodwill-ul aparaut din consolidare nu ar fi existat.
Goodwill-ul aparut din consolidare este o reflectare a faptului ca managementul societatii X considera ca platind 70.000 ron pentru actiunile societatii Y considera ca in plus fata activele tangibile reflectate in contabilitate (in suma de 50.000 ron) , societatea Y mai dispune si de active intangibile in suma de 20.000 ron
Articole similare: Goodwill-ul
[…] Articole similare: Goodwill-ul la consolidare – exemplu […]