Ce este goodwill-ul ?
Goodwill-ul se creeaza ca urmare a unei bune reputatii a firmei in relatie cu clientii sai. O astfel de reputatie deriva de regula din:
• livrarea unor produse/servicii de calitate ridicata,
• comportamentul profesionist al angajatilor sau
• prin atitudinea prompta si orientata spre client a companiei
Desi este constientizata importanta sa, din punct de vedere contabil nu vom gasi reflectata valoarea sa in inregistrari contabile. Goodwill-ul este inerent oricarei afaceri insa valoarea sa nu se poate estima in mod obiectiv. De asemenea goodwill-ul se poate schimba de la o zi la alta (o relatie defectuoasa cu un client poate afecta negativ goodwill-ul, sau plecarea angajatilor care erau profesionisti si angajarea unora noi care nu se ridica la standardele asteptate poate afecta de asemenea negativ goodwill-ul) .
Desi, asa cum am mentionat, valoarea sa nu este reflectata in contabilitate, exista insa si o exceptie : atunci cand afacerea este vanduta. Pentru comparator acesta se reflecta ca o imobilizare necorporala.
Cum se stabileste valoarea goodwill-ului ?
In urma vanzarii afacerii vanzatorul si cumparatorul negociaza un anumit pret, fara insa a cuantifica goodwill-ul. Goodwill-ul va fi prin urmare diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea activelor nete inregistrate in contabilitatea vanzatorului.
De exemplu, daca Z are active nete in contabilitate in suma de 10.000 ron si vinde afacerea cu 22.000 ron atunci valoarea goodwill-ului se ridica la 22.000 ron-10.000 ron = 12.000 ron.
Care standard face referire la goodwill ?
Standardul care face referire la goodwill este IFRS 3 Combinari de intreprinderi.
Acesta stipuleaza ca goodwill-ul obtinut dintr-o combinare de intreprinderi se recunoaste ca activ si este evaluat initial la cost.
Dupa recunoasterea initiala , goodwill-ul se evalueaza la cost minus pierderi din depreciere.
Goodwill-ul nu se amortizeaza, dar este testat pentru depreciere in fiecare an, conform Ias 36 Deprecierea activelor.
Goodwill negativ
Da, este posibil sa existe goodwill negativ atunci cand valoarea platita pentru achizitionarea unei companii este inferioara valorii activelor nete.
Orice goodwill negativ trebuie recunoscut imediat in contul de profit si pierdere.
Articol postat de Delia Mircea
Articole similare: Goodwill-ul la consolidare – exemplu
[…] Goodwill-ul […]
[…] Articole similare: Goodwill-ul […]