Ghidul impozitului pe chirie – informatii utile

Care sunt veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor?

Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură,  provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar,  uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente. Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor se stabilesc pe baza contractului încheiat între  părţi, în formă scrisă.

 Inregistrarea contractului  intre parti

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, au obligaţia să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal , în termen de 15 zile de la data încheierii contractului între părţi. O dată cu înregistrarea contractului se depune şi Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit.

În cazul în care bunul închiriat este deţinut în comun, contractul se va înregistra de către fiecare coproprietar la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul. Documentele se vor prezenta în copie şi original. După verificarea realităţii datelor de către funcţionarul public de la ghişeu, actele în original se restituie contribuabilului.

Documente necesare pentru inregistrarea contractului de inchiriere:

  • 3 exemplare de contract de închiriere (un original si două copii)
  • Dovada deţinerii proprietăţii (copie şi original)
  • Declaraţia de venit estimat/normă de venit (formular 220, 2 exemplare)
  • Act de identitate proprietar(i) (copie şi original)

Decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit

“Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de  asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale ” este actul administrativ fiscal care se emite de organul fiscal competent ca urmare a prelucrării datelor înscrise de contribuabil în declaraţia privind venitul estimat/norma de venit. Prin aceasta, se stabilesc plăţile anticipate cu titlu de impozit datorate de contribuabil în contul impozitului pe venitul anual datorat.

Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor pe   parcursul unui an, cu excepţia veniturilor din arendare, datorează plăţi anticipate cu titlu de impozit în contul impozitului pe venit către bugetul de stat.

Plăţile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, pe fiecare sursă de venit, luându-se ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor, potrivit legii.

În cazul în care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosinţei bunurilor reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului anual estimat se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează impunerea.

Plăţile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv:

– 25 martie;

– 25 iunie;

– 25 septembrie;

– 21 decembrie

Cota de impozitare

Cota de impozit pe veniturile din chirii este de 16% aplicata asupra venitului net, determinat ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in BANI sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 25%, reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului. Astfel, cota generala de impozit aplicata asupra venitului brut rezultata din calcule este de 16%*(100%-25%)=12%.

Sancţiuni

Nedepunerea la termen a declaraţiilor de venit de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.

Oana Tomoiaga

Articole similare

Comentariul tau aici