Pe site-ul ANAF a fost publicat un material util cu privire la obligatiile contribuabililor care obtin venituri din profesii libere.
Veniturile din profesii libere, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, sunt venituri din activităţi independente.
Veniturile din profesii libere, cuprind veniturile obţinute din exercitarea profesiilor :
- medicale,
- de avocat,
- notar,
- auditor financiar,
- consultant fiscal,
- expert contabil,
- contabil autorizat,
- consultant de plasament în valori mobiliare,
- arhitect sau a
- altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
Persoanele care obţin venituri din profesii libere, au obligaţia depunerii la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au sediul de desfăşurare a activităţii, ,,Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere” – formularul 0701.
În cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unor asocieri sau alte entităţi fără personalitate juridică, contribuabilii au obligaţia depunerii la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are asocierea sediul de desfăşurare a activităţii, ,, Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică,, – formularul 0102.
În urma înregistrării fiscale, organul fiscal atribuie codul de înregistrare fiscală.
Declaraţia de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înfiinţării şi se depune în termen de 30 de zile de la data înfiinţării potrivit legii
Modificările ulterioare ale datelor din declaraţia de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoştinţă organului fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea şi depunerea declaraţiei de menţiuni, respectiv a formularului 070 sau a formularului 010, dupa caz.
În cazul modificărilor intervenite în datele declarate iniţial şi înscrise în certificatul de înregistrare fiscală, contribuabilii depun, odată cu declaraţia de menţiuni, şi certificatul de înregistrare fiscală, în vederea anulării acestuia şi eliberării unui nou certificat. Declaraţia de menţiuni este însoţită de documente care atestă modificările intervenite.
La încetarea condiţiilor care au generat înregistrarea fiscală, contribuabilii au obligaţia de a preda organelor fiscale, în vederea anulării, certificatul de înregistrare fiscală, odată cu depunerea declaraţiei de menţiuni.
Declaraţiile se depun în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.