Ghid privind arendarea bunurilor agricole

  1. Ce bunuri agricole pot fi arendate?
  2. Obligatii fiscale privind arendarea bunurilor agricole
  3. Stabilirea impozitului pe veniturile obtinute din arenda
  4. Contractul de arendare

 

Ce bunuri agricole pot fi arendate?

Pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi :

a) terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive – arabile, viile,  livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbutii fructiferi, plantaiile de hamei si duzi, pasunile împadurite, terenurile ocupate cu construcii i instalaii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de îmbunatairi funciare, drumurile tehnologice, platformele i spaiile de depozitare care servesc nevoilor produciei agricole i terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru producia agricole;

b) animalele, construciile de orice fel, mainile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate

 

Obligatii fiscale privind arendarea bunurilor agricole

Contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia înregistrarii contractului încheiat între pari, precum si a modificarilor survenite ulterior, în termen de 15 zile de la încheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

ATENTIE!     Începând cu 1 ianuarie 2014, impozitul pentru veniturile din arenda realizate de catre persoanele fizice se va retine la sursa de catre platitorii de venit (arendasi), nemaiexistând posibilitatea opiunii de determinare a venitului net din arenda în sistem real.

Cei care obtin venituri din arendarea  bunurilor agricole sunt supusi platii impozitului asupra veniturilor obtinute cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS.)

Potrivit Codului fiscal, baza lunara de calcul a CASS este reprezentata de diferenta dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

 

Stabilirea impozitului pe veniturile obtinute din arenda

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut (totalitatea sumelor în bani încasate sau echivalentul în lei al veniturilor în natura primate)

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net si se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost retinut.

Se declara cu ajutorul formularului 112.

 

Contractul de arendare

Contractul de arendare trebuie încheiat în forma scrisa, sub sanciunea nulitaii absolute. Arendasul, persoana fizica, beneficiar de venituri din arendarea unui bun agricol, va  incadra aceste venituri in categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor   . In acest caz , arendasul va fi nevoit sa se prezinte in termen de 15 zile de la incheierea contractului, la unitatea fiscal de care apartine pentru a inregistra contractual de arenda.

Articole similare

Comentariul tau aici