Gestiunea imobilizarilor – de ce trebuie sa tii cont?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

O mare parte din firme au un cel putin o imobilizare in gestiunea proprie. Indiferent ca vorbim de una sau de mai multe imobilizari, exista cateva particularitati in gestiunea lor.

1.Imobilizarile se inregistreaza in contabilitate pe conturi distincte (din clasa 2) si se amortizeaza pe o perioada care variaza in functie de durata de viata utila. Atentie: poate exista o durata de viata contabila si o durata de viata fiscala, desi in practica de cele mai multe ori, se utilizeaza o singura durata de viata.

2. Achizitiile de imobilizari pot genera bunuri de sine statatoare sau pot fi imbunatatiri ale unor imobilizari existente. Daca primelor li se aloca un numar individual si o durata de viata separata, cele din urma majoreaza valoarea unei imobilizari existente, si se amortizeaza pe durata de viata a mjlocului fix parinte.

3. Imobilizarile se amortizeaza, si luna de luna trebuie reflectata amortizarea in contabilitate.

4. Imobilizarile trebuie inventariate cel putin o data pe an.

5. Daca se constata deprecieri, vor trebui constituite ajustari.

6. In functie de tratamentul contabil, imobilizarile vor trebui reevaluate.

7. La bilant, exista un formular special care reflecta miscarile si soldurile lor – este vorba de formularul 40 la bilant, care se depune indiferent de marimea entitatii.

Cele mai multe din aceste activitati trebuie efectuate chiar si pentru o singura imobilizare.

Ca sa poti inregistra corect imobilizarile trebuie sa cunosti bine cateva acte legislative:

  • Codul fiscal;
  • Ordinul nr. 1.802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate;
  • Hotararea nr. 2.139 din 30 noiembrie 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

In plus, poti sa iti faci munca mai usoara daca utilizezi o aplicatie buna de gestiune a imobilizarilor, flexibila si completa.

Daca utilizezi Smart Bill Conta, ai modulul de imobilizari direct inclus in aplicatie.

Ce avantaje ai daca utilizezi acest modul?

  • Poti reflecta intrarile de imobilizari atat din registru, cat si din facturi de achizitii.

Daca inregistrezi direct in registru, poti utiliza butonul Adauga imobilizare, ca in exemplul de mai jos.

Daca inregistrezi direct din factura de achizitii, in momentul in care alegi un cont de imobilizari se activeaza butonul Adauga:


Acesta permite sa introduca imobilizarea dorita fie creand un numar de inventar distinct, fie adaugand valoare la un numar de inventar existent:

  • Poti introduce informatiile relevante despre mijloace fixe, precum : denumire, nr. de inventar, metoda de amortizare, durata de viata, codul de imobilizare din Hotararea nr. 2139/2004, locatia, centrul de cost si responsabilul, data punerii in functiune, seria, informatiile despre garantie, contul de cheltuiala, contul de amortizare, statusul: activ sau amortizat.
  • Poti genera rapoarte utile precum balanta imobilizarilor – care este de fapt o transpunere a formularului 40 de la situatiile financiare.
  • Poti efectua reconcilieri periodice care verifica corespondenta intregistrarilor din contabilitate cu cele din gestiune si evidentiaza diferentele gasite.
  • Amortizarea se calculeaza si se inregistreaza automat, din registrul imobilizarilor, prin butonul Calculeaza amortizare.

In fiecare moment esti anuntat despre ultima amortizare rulata:

Acest modul este un bun ajutor in gestiunea imobilizarilor fiindca se simplifica mult procesul de inregistrare si de urmarire a amortizarii.

In plus, daca ai deja un registru de imobilizari, poti sa il importi direct din excel, dupa un model pus la dispozitie in aplicatie.

Articole similare

Comentariul tau aici