Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
In gestiunea si contabilitatea oricarei entitati exista documente cu uz extern, asa cum este factura sau chitanta precum si o serie de documente care circula intern , asa cum este bonul de consum sau nota de receptie. Acestea pot sa reflecte transferuri intre gestiunile entitatii, descarcari de gestiune, lipsuri in gestiune, modificari ale politicii de pret practicate de entitate.
In aplicatia CIEL gestiune comerciala V7, aceste documente sunt grupate si se pot accesa prin optiunea Documente->Interne, asa cum se poate observa mai jos.
Aceasta grupare a documentelor interne permite o accesare mai rapida , comparativ cu situatia in care ar fi amestecate cu nenumaratele optiuni ale gestiunii.
Ce documente interne se pot opera?
In CIEL ai la dispozitie toate documente interne posibile, astfel nu va mai trebui sa cauti si sa descarci formatul anumitor documente, sa le completezi sau sa le intocmesti manual, iar apoi sa tii evidenta lor.
Iata cele mai importante documente interne care se pot genera.
- Bonuri de consum
- Transfer intre depozite
- Note de predare-primire
- Inventar
- Proces verbal de constatare de diferente
- Proces verbal de modificare de pret
- Modificare cota TVA
- Bon de consum obiecte de inventar
- Proces verbal de casare, etc.
Cu siguranta ai fost in situatia de a pregati aceste documente si stii cat de consumatoare de timp poate sa fie intocmirea manuala a acestora.
Sa luam ca si exemplu trei dintre acestea care prezinta o utilitate deosebita in contextul recentelor schimbari legislative (reducerea TVA la produsele alimentare de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie 2015).
1. Inventarul – este optiunea prin care se pot introduce in gestiune rezultatele inventarierii faptice.
2.Procesul verbal de modificare de pret– se utilizeaza in momentul in care se decide schimbarea pretului anumitor produse din gestiune, pentru depozitele de tip en detail.
3.Modificare cota TVA –este documentul prin care cota de TVA asociata unui anumit produs se poate modifica.
Pentru ca CIEL este mereu alaturi de utilizatorii sai, pentru a facilita schimbarea cotei de TVA si a optiunilor , s-a introdus prin ultima versiune lansata, posibilitatea de a se modifica acest lucru si din lista de articole prin introducerea butonului <<actualizare informatii>>.
Important!
- Toate documentele primesc o serie si un numar si astfel se pastreaza evidenta cronologica a acestora;
- Documentele introduse genereaza automat note in contabilitate, astfel nu va mai fi necesara reintroducerea lor si in acest modul;
- Pentru a introduce corect toate campurile se poate consulta fereastra automata de help care se activeaza in momentul in care cursorul ajunge pe campul respectiv;
Citeste si :
- Cotele de taxa si pregatirea decontului de TVA in CIEL
- Cum poti sa verifici facturile neincasate in CIEL ?
- Avantajele gestiunii partenerilor cu CIEL
- Cele mai utile 3 rapoarte cu privire la imobilizari
- Avantajele unei solutii integrate pentru extinderea afacerii