Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit pct. 6 din Ordinul 1802/2014 costul de achizitie reprezinta pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie. In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective. In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare. In cazul bunurilor achizitionate cu titlu oneros valoarea de intrare este reprezentata de costul de achizitie.
In situatia in care la achizitia unui bun furnizorii acorda reduceri comerciale, iar acestea sunt inscrise pe factura de achiztie, se va ajusta in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor. Daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») in cazul stocurilor, respectiv a veniturilor in avans (contul 475 «Subventii pentru investitii»), in cazul imobilizarilor corporale si necorporale. Veniturile in avans aferente acestor imobilizari se reiau in contul de profit si pierdere pe durata de viata a imobilizarilor respective.
Avand in vedere cele mentionate mai sus, in costul de achizitie sunt cuprinse urmatoarele:
- Pretul de achizitie: din factura furnizorului
- Taxele de import: taxe si comisioane platite cu ocazia vamuirii, mai putin TVA pentru societatile inregistrare in scopuri de TVA. In cazul persoanelor neinregistrate ca platitori de TVA, taxa inscrisa in facturile de achizitie este o taxa nerecuperabila si se include in costul de achizitie al bunurilor.
- Cheltuieli cu trasportul, cheltuielile de manipulare, depozitare, descarcare si alte asemenea.
- Alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor: comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.