Firmele din IT care aplica scutirea de impozit pe venitul din salarii -noi reglementari valabile din 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Scutirea de impozit pe venitul din salarii in domeniul IT se va face in 2023 dupa o procedura noua, publicata la finalul anului 2022.

Ordinul care reglementa scutirea a fost abrogat la finalul anului 2022 si inlocuit cu Ordinul nr 21.813/6.421/2.246/4.433/23.12.2022.

Modificarile se refera la:

a)Introducerea de prevederi similare privind scutirea de impozit si pentru angajatii din domeniul public :

Angajații din instituțiile publice, asa cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, pentru perioada în care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, potrivit competențelor și atribuțiilor specifice prevăzute în fișa postului, beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Codul fisca, dacă sunt îndeplinite cumulativ și condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b) și c) din Ordin.
Posturile alocate desfășurării activității de creare de programe pentru calculator se stabilesc prin act administrativ al conducătorului instituției publice și se prevăd în organigrama angajatorului la care angajații prevăzuți la alin.anterior sunt încadrați.
Conducătorul instituției publice, în vederea acordării facilității fiscale pentru angajații prevăzuți la alin. anterior prevede în fișa postului cel puțin una dintre activitățile prevăzute în secțiunea a 2-a a anexei.
Prin perioada în care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator se înțelege durata procesului de creare de programe pentru calculator aprobat de organul de conducere abilitat al angajatorului.

b) introducerea in lista de activitati pentru care se acorda scutire a unei pozitii noi: inginer de dezvoltare a produselor software, care desfasoara activități de analiză și evaluare a cerințelor pentru aplicațiile informatice existente sau noi și pentru sistemele de operare: proiectare, dezvoltare, testare și întreținere a soluțiilor software pentru satisfacerea acestor cerințe.

Nr. crt.Lista nouaLista veche
1.Administrator baze de dateAdministrator baze de date
2.AnalistAnalist
3.Inginer de sistem în informaticăInginer de sistem în informatică
4.Inginer de sistem softwareInginer de sistem software
5.Manager de proiect informaticManager de proiect informatic
6.ProgramatorProgramator
7.Proiectant de sisteme informaticeProiectant de sisteme informatice
8.Programator de sistem informaticProgramator de sistem informatic
9.Programator ajutorProgramator ajutor
10.Analist ajutorAnalist ajutor
11.Inginer de dezvoltare a produselor software 

c) In documentatia prin care se justifica scutirea se introduc prevederi pentru cazurile in care este necesara echivalarea diplomelor. Mai precis in lista de documente se cuprinde: adeverința de absolvire a studiilor universitare de licență, eliberată de instituția de învățământ superior în cauză, în cazul în care diploma de absolvire nu a fost încă eliberată, respectiv copia cu mențiunea „conform cu originalul“ a documentului de echivalare sau recunoaștere eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului Educației, pentru angajații persoane fizice.

Un alt document necesar este adeverința care să ateste faptul că persoana urmează o formă de învățământ superior, în cazul în care angajatul deține diplomă de bacalaureat, și documentul de echivalare sau recunoaștere, dacă este cazul, dar nu a absolvit studii universitare de scurtă durată sau studii universitare de lungă durată sau ciclul I al studiilor de licență.

Se clarifica ce trebuie sa fie mentionat in adeverinta: universitatea, actul normativ prin care universitatea a fost acreditată, facultatea, programul de studii, forma de învățământ, inclusiv anul de studii urmat la data solicitării, situația școlară, astfel încât să se probeze calitatea de student, conform prevederilor legale în vigoare.

Se introduce prevederea ca în cazul în care angajatul deține diplomă de bacalaureat și documentul de echivalare sau recunoaștere, dacă este cazul, dar nu a absolvit studii universitare de scurtă durată sau studii universitare de lungă durată sau ciclul I al studiilor de licență, la finalizarea cu diplomă a cursurilor unei instituții de învățământ superior acreditate, angajatorul va solicita copia cu mențiunea „conform cu originalul“ a suplimentului de diplomă, pentru a exclude perioadele de întrerupere de școlaritate de la acordarea scutirii de la plata impozitului, în cazul în care aceste întreruperi nu au fost declarate de beneficiarul scutirii.

d) introducerea de prevederi pentru salariatii detasati pe teritoriul Romaniei

În cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor realizate din desfășurarea de activități de creare de programe pentru calculator pe teritoriul României, în baza unui act de detașare, scutirea se acordă în situația în care angajații  și plătitorul de venituri îndeplinesc condițiile prevăzute de prezentul ordin.

Articole similare

Comentariul tau aici