Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Conform proiectului de act normativ publicat de Ministerul de Finante pe 13 martie 2024 se aduc cateva clarificari in ce priveste intreprinderile legate.
Clarificarea adusa de ordin privind societatile legate
Proiectul prevede urmatoarea definitie: persoana juridica romana care verifica conditia de la alin.(1) lit.c) este legata cu alta persoana daca exista orice dintre urmatoarele raporturi :
a)persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane
b)persoana juridica detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane
c)persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a anumi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica.
d)actionarul/asociatul persoanei juridice romane, care detine, direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale/intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/ alte intreprinderi legate.
Exemplul 1: O persoana fizica detine la 31.12.2023 100% din partile sociale in 2 societati care activeaza in domeniul HORECA. Ambele au statut de microintreprinderi, dar impreuna depasesc plafonul de 500.000 euro. In luna februarie 2024, aceasta persoana cesioneaza partile sociale in ambele societati catre alte 2 persoane fizice. Vor mai putea cele 2 societati sa ramana microintreprinderi in 2024?
Incadrarea in categoria de microintreprinderi se face verificand respectarea criteriilor in baza situatiei la 31.12.2023. Conform definitiei mentionate anterior, lit. c) persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana (ATENTIE! se mentioneaza persoana: adica poate fi atat persoana fizica cat si juridica) detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a anumi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica.”
Cum la 31.12.2023 persoana fizica respectiva detine peste 25% din titlurile de participare la ambele firme, cele doua sunt considerate legate si cum cifra de afaceri depaseste 500.000 euro, nici una din acestea nu va mai putea ramane microintreprindere.
Exemplul 2 Un programator detine la 31.12.2023 o microintreprindere si are si o PFA. Impreuna, depasesc plafonul de 500.000 euro la 31.12.2023. In cursul anului 2024 inchide PFA-ul. Pe SRL va mai putea aplica regimul micro in 2024?
Nu va mai putea aplica regimul micro pe societate in anul 2024 pentru ca verificarea respectarii conditiilor se face la 31.12.2023, cand potrivit definitiei societatea este considerata legata cu PFA si impreuna cele 2 entitati depasesc plafonul 500.000 euro.
Mai precis, situatia se regaseste la lit. d) din definitie: actionarul/asociatul persoanei juridice romane, care detine, direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale/intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/ alte intreprinderi legate.
Exemplul 3: La 31.12.2023 o persoana fizica detine 100% din titlurile de participare la o microintreprindere dar mai are si alte doua detineri in alte 2 societati – una de 10% si una de 20%. Impreuna, veniturile celor 3 societati depasesc 500.000 euro. Va putea ramane microintreprindere societatea la care detine 100% ?
Raspunsul este ca da, fiindca verificarea incadrarii in aceste conditii se face la 31.12.2023. Potrivit definitiei, cele 3 intreprinderi nu sunt considerate legate, fiindca antreprenorul respectiv nu are o detinere de peste 25% in celelalte 2 societati. Asadar, daca si celalalte conditii sunt indeplinite, chiar daca pe ansamblul celor 3 societati se depaseste plafonul de 500.000 euro, societatea in care exista detinere de 100% va putea aplica regimul microintreprinderilor si in 2024.
Exemplul 4: Doua persoane : sot – sotie, detin fiecare 100% din partile sociale la doua societati A si B la 31.12.2023, ambele microintreprinderi. Fiecare dintre soti este administrator la societatea unde detine parti sociale. Cele doua societati au obtinut cumulat venituri de peste 500.000 euro la 31.12.2023. Pot sa aplice si in 2024 regimul micro?
Cele 2 societati vor putea aplica in continuare regimul microintreprinderilor in 2024, desigur daca si celalalte conditii sunt respectate fiindca nu se considera intreprinderi legate. Relatia sot-sotie nu se incadreaza la nici unul din punctele mentionate a) -d) din definitie.
Citeste si: MF: o noua definitie a intreprinderilor legate
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti in care din situatii se afla firmele daca la 31.12.2023:
Firma A avea ca asociat unic pe Alex.
Firma B avea asociati unici pe Alex si sotia Cris cu 50% fiecare
Firma C il avea ca asociat cu 90% pe Alex.
Cifra de afaceri cumulate depaseste 500.000 euro, iar in februarie 2024 situatia s-a schimbat astfel:
Firma A are asociat unic pe Cris.
Firma B are asociat unic pe Alex, dar s-a declarat cu impozit pe profit 16%.
Firma C a ramas Alex cu 90 %.
Care dintre ele mai poate fi microintreprindere?
In cazul in care nu s-ar tine cont de schimbarile facute in anul 2024, ar trebui, conform legii, ca si legea “trenuletul ” sa nu se aplice retroactiv, ci din ianuarie 2025, art. 15 din Constituția României, care spune că „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.Va multumesc anticipat pentru intelegere si astept raspunsul dumneavoastra!
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti in care din situatii se afla fiermele daca la 31.12.2023:
Firma A avea ca asociat unic pe Alex.
Firma B avea asociati unici pe Alex si sotia Cris cu 50% fiecare
Firma C il avea ca asociat cu 90% pe Alex.
Cifra de afaceri cumuiate depaseste 500.000 euro, iar in februarie 2024 situatia s-a schimbat astfel:
Firma A are asociat unic pe Cris.
Firma B are asociat unic pe Alex, dar s-a declarat cu 16%.
Firma C a ramas alex cu 90 %.
Care dintre ele mai poate fi microintreprindere?
In cazul in care nu s-ar tine cont de schimbarile facute in anul 2024, ar trebui, conform legii, ca si legea “”trenuletul “” sa nu se aplice retroactiv ci din ianuarie 2025.
Va multumesc anticipat pentru intelegere si astept raspunsul dumneavoastra!