Orice platitor de TVA trebuie sa evidentieze si sa reflecte in declaratii taxa pe valoarea adaugata care rezulta din activitatea pe care o deruleaza.
Iata mai jos cateva considerente legale privind obligatiile care deriva din statutul de platitor de TVA in ce priveste contabilitatea si documentele care trebuie intocmite de entitate.
Codul de procedura fiscala prevede la art. 108 Obligația de a conduce evidenta fiscala, ca in vederea stabilirii starii de fapt fiscale si a obligatiilor fiscale datorate, contribuabilul/platitorul are obligatia sa conduca evidente fiscale, potrivit actelor normative in vigoare.
Sunt considerate evidențe fiscale: registrele, situatiile, precum si orice alte inscrisuri care, potrivit legislatiei fiscale, trebuie intocmite in mod obligatoriu in scopul stabilirii starii de fapt fiscale si a creantelor fiscale, cum ar fi: jurnalul pentru vanzari, jurnalul pentru cumparari, registrul de evidenta fiscala.
Evidentele contabile si fiscale se pastreaza fie la domiciliul fiscal, la sediul social ori la sediile secundare ale acestuia, inclusiv pe suport electronic, fie se incredințeaza spre pastrare unei societati autorizate sa presteze servicii de arhivare.
Ca exceptie, in perioada 1 – 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale de raportare se pot pastra la sediul persoanei fizice ori juridice autorizate pentru prelucrarea lor in vederea intocmirii declaratiilor fiscale.
Daca ai o firma platitoare de TVA este foarte probabil ca tariful pentru tinerea contabilitatii va fi mai mare decat in cazul unui neplatitor de TVA deoarece presupune mai mult munca de evidentierea a taxei si in plus intocmirea unor declaratii suplimentare: D 300, D 394, D 390 (daca este cazul).
Termenul de plata a TVA este 25 a lunii urmatoare sau trimestrului , in functie de perioada ta fiscala: luna sau trimestrul.
Daca utilizezi Smart Bill, poti sa obtii direct din aplicatie un raport de estimare a TVA-ului pe care il ai de platit. Astfel, nu va trebui sa astepti pana in apropiere de data de 25 pentru a sti de la contabilul tau suma de plata si astfel sa fii in posibila situatie de a nu avea suficient numerar.
Aceste este disponibil in modulul de Rapoarte:
si se poate calcula pe luna, trimestru, semestru sau an:
De asemenea, din Documente emise ->Facturi poti sa obtii rapoartele de vanzari detaliate:
Daca utilizezi Smart Bill gestiune mai ai un avantaj care te scuteste de multe corectii si verificari: daca introduci CUI-ul partenerului, aplicatia preia automat datele corecte de pe site-ul Ministerului de Finante, inclusiv calitatea de platitor de TVA sau nu. Acest lucru are importanta in special pentru D 394.
Facilitatea functioneaza pentru orice partener: client sau furnizor.
In oglinda, se pot vizualiza si exporta si achizitiile cu detaliile lor.
Mai mult, daca utilizezi si Smart Bill Conta poti beneficia de jurnalele de cumparare si vanzare complete, D300, D390 si D394 (citeste mai multe aici)