Evidenta concediilor de odihna: necesitate, modalitati de evidenta

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Evidenta concediilor de odihna este un proces important in orice firma si presupune inregistrarea și monitorizarea concediilor de odihna ale angajatilor. Evidenta concediilor de odihna ajuta la urmarirea și gestionarea eficienta a concediilor, asigurand ca angajatii beneficiaza de drepturile lor legale și ca programul de concedii este gestionat intr-un mod echitabil.

Exista cativa pași de baza pentru a tine evidenta concediilor de odihna:

  • stabilirea politicii de concediu: aceasta ar trebui sa includa detalii despre cum se solicita concediul, perioada minima de notificare, cum se aproba și se urmaresc concediile, numarul de zile de concediu de odihna.
  • existenta unui formular de solicitare a concediului -acesta ar trebui sa cuprinda informatii precum numele angajatului, perioada concediului solicitat, motivul concediului. Acesta poate fi in format electronic si este un formular util, dar nu obligatoriu.
  • aprobarea concediilor: este recomandat ca prin politica interna sa se stabileasca o persoana sau un departament responsabil de aprobarea concediilor de odihna.
  • inregistrarea concediilor: este importanta pastraarea unei evidente centralizate a concediilor de odihna. Aceasta poate fi sub forma unui registru electronic sau in format fizic, in care sa se inregistreze toate solicitarile de concediu, perioadele de concediu aprobate și perioadele ramase disponibile pentru fiecare angajat.
  • Informarea angajatilor: toti angajatii trebuie sa fie informati despre procedura de solicitare a concediului și sa aiba acces la politicile și regulamentele referitoare la concedii.
  • monitorizarea concediilor ramase neefectuate.

Monitorizarea concediilor de odihna in SmartBill Conta este un proces foarte simplu. O data introduse in modulul de salarizare pontajele pe care sunt marcate zilele de concediu, acestea se vor putea urmari separat in cateva rapoarte utile:

Raportul concedii de odihna : acest raport permite urmarirea pe fiecare angajat in parte a zilelor de concediu conform CIM, a celor cuvenite pana la finalul lunii selectate precum si a celor neefectuate.

Aplicatia calculeaza zilele cuvenite pana la finalul lunii selectate in raport, luand in calcul zilele mentionate in CIM precum si perioada din an care a trecut pana la finalul lunii respective.

Un alt raport util este Centralizator concedii de odihna.

Acesta genereaza o lista cu toti angajatii, zilele ramase si mai mult, o estimare a valorii acestor zile de concediu ramase.

Informatia este utila pentru inregistrarea la final de an a provizionului pentru concedii neefectuate.

Aceste rapoarte sunt importante si in situatia in care un angajat pleaca din cadrul firmei si trebuie sa i se achite zilele de concediu de odihna neefectuat.

Practic, cu ajutorul acestor rapoarte nu mai trebuie tinuta nici o evidenta separata, ci doar generat raportul din aplicatie.

Legislatia prevede:

  • durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
  • durata efectiva a concediului de odihna este un element obligatoriu al contractului de munca
  • in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
  • efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarșitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Articole similare

Comentariul tau aici