Orice antreprenor este interesat de bunul mers al afacerii sale, de aspectele care tin de conformarea fiscala si comerciala , precum si de alte domenii sub a caror incidenta legislativa se afla.
Este destul de clar ca nu vei putea controla absolut tot ce tine de business-ul tau, decat cu riscul de a nu mai avea timp pentru sustinerea sau dezvoltarea afacerii.
Ce informatii financiare ar trebui sa urmaresti ?
1.Daca vinzi, cat vinzi si ce evolutie au vanzarile ?
Pentru aceasta poti analiza valoarea facturata zilnic, in felul acesta vei putea identifica daca sunt probleme cu vanzarile pentru ca mai apoi sa investighezi cauza acestui fapt (o scadere a calitatii, o relatie mai neglijenta cu clientii, etc). De asemenea, poti identifica sezonalitatea activitatii la nivel de saptamana, de luna sau de an.
Iata cum arata in Smart Bill un tablou de bord care se deschide atunci cand incepi lucrul cu aplicatia :
Aici poti gasi sumele facturate in ziua si luna curenta, sumele scadente, sumele incasate si soldul de casa.
Apoi poti urmari graficul de facturari/ incasari pe fiecare zi din luna curenta.
2.Daca incasezi ceea ce vinzi ?
Nu este suficient sa facturezi, trebuie si ca sumele facturate sa fie incasate fiindca fara un un cash flow sanatos firma ta nu va putea supravietui.
Acest lucru il poti vedea zilnic in Smart Bill, prin tabloul de bord pe care il propune aplicatia chiar de la deschidere.
In graficul de mai sus se pot urmari atat facturile emise cat si incasarile, si astfel dintr-o singura privire poti sa tragi concluzii importante.
3.Situatia facturilor neincasate: degeaba vinzi mult in fiecare zi, daca nu iti incasezi banii pentru produsele si serviciile tale.
Asadar, poti solicita contabilului tau o lista cu facturile neincasate pentru a putea contacta clientii rau platnici sau poti sa verifici chiar tu daca ai acces la programul de facturare / gestiune.
In Smart Bill poti sa accesezi meniul Rapoarte ->Facturi neincasate si sa obtii lista acestora in timp real.
4.Declaratiile fiscale -ar trebui sa urmaresti depunerea lor ?
Acestea nu ar trebui sa iti ocupe timp fiindca depunerea lor este responsabilitatea contabilului tau. In schimb, poti solicita periodic o situatie din dosarul fiscal al firmei tale , la care acesta are acces cu ajutorul certificatului digital. Astfel, vei putea verifica periodic situatia fiscala a companiei tale.
5.Care sunt produsele/serviciile cel mai bine vandute ? Dar cele mai putin vandute ?
Un antreprenor informat va putea lua cele mai bune si eficiente decizii de business. Analiza in detaliu a celor mai performante produse nu ar trebui sa lipseasca. Daca utilizezi Smart Bill, poti , care sintetizeaza vanzarile realizate pe fiecare produs in parte. In fiecare fereastra beneficiezi de informatie comparativa si grafice ale diferitilor indicatori.
Daca esti si mai analitic si utilizezi programul de gestiune de la Smart Bill, poti analiza si un raport foarte util care arata profitul pe produs, cu alte cuvinte un raport care iti arata cat ai castigat din vanzarea fiecarui produs in parte, intr-o anumita perioada. Poti vizualiza valorile atat in forma absoluta cat si ca procent, sub forma marjei de profit.
Asadar, pentru bunul mers al activitatii tale este bine sa faci din cand in cand o analiza mai amanuntita. Daca lucrezi cu Smart Bill nu va mai trebui sa prelucrezi nimic, ci doar sa gasesti timp sa citesti rapoartele gata pregatite.