Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In practica se intampla foarte frecvent ca dupa emiterea bonului fiscal, clientul sa solicite in baza bonului fiscal si o factura.
Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le cunosti cu privire la emiterea facturilor in baza bonului fiscal:
A. Persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:
a) livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel ca, societatea poate emite facturi pentru incasarile realizate cu bonuri fiscale, insa doar la solicitarea clientului. Facturile se vor evidentia in jurnalele de vanzari, fara a evidentia si bonurile fiscale, deoarece aceasta ar insemna o dublare a evidentei vanzarilor.
B. Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
C. Daca se emite si factura in baza bonului fiscal, la solicitarea clientilor, nu mai este necesar ca pe aceasta sa se mentioneze toate bunurile livrate si/sau serviciile prestate. Este suficient sa se mentioneze: “produse/servicii conform bonului fiscal cu nr. / din data de _”.
D. Daca clientul solicita in baza bonului fiscal sa i se intocmeasca factura fiscala, atunci societatea in niciun caz nu va mai emite si chitanta pentru acesta. Dovada achitarii in numerar fiind chiar bonul fiscal.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-
nu pot sa mi scot factura fiscala in baza bonului