Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Inainte sa emiti o factura simplificata, asigura-te ca ai cuprins in aceasta toate informatiile obligatorii regasite in art. 319 alin. 21 din Codul Fiscal. Astfel ca, factura trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
- data emiterii;
- identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
- identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
- suma taxei colectate sau informațiile necesare pentru calcularea acesteia;
- in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
Diferenta dintre o factura obisnuita si o factura simplificata se regaseste doar la nivelul numarului de elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina fiecare dintre acestea.
Atentie! Facturile simplificate se declara in formularul 394.
Persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:
- atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro (cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul comunicat de BNR la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare;
- in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura (orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura.