Conform regulamentului de pe site-ul CECCAR privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil:
• Stagiul se efectuează de către persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
• Promovarea examenului de admitere pentru accesul la profesie se dovedeşte cu certificatul pentru promovarea examenului în vederea accesului la profesia de expert contabil/contabil autorizat, emis de comisiile de examinare în baza Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227/2008.
• Stagiul se organizează pe lângă un tutore de stagiu, membru al Corpului, sau, în sistem colectiv, la nivelul fiecărei filiale a Corpului.
Durata stagiului
(1) Stagiul are o durată de 3 (trei) ani.
(2) Perioada de stagiu începe de la data la care persoana care a reuşit la examenul de admitere a depus cererea de înscriere la stagiu.
În acest scop:
a) directorul executiv al filialei, în termen de 10 zile, va înştiinţa candidatul că a promovat examenul de admitere, iar acestuia îi revine obligaţia să se prezinte pentru întocmirea formalităţilor în vederea înscrierii la stagiu;
b) cererea de înscriere la stagiu se depune în termen de maximum două luni de la data promovării examenului de admitere; în caz contrar, candidatul va susţine din nou examenul de acces.
(3) La cererea stagiarului, depusă în cel mult două luni de la promovarea examenului de admitere, stagiul poate fi prelungit sau suspendat printr-o hotărâre a consiliului filialei Corpului după cum urmează:
a) prelungirea stagiului, care nu se poate face decât pentru o perioadă de maximum 3 ani, poate fi data în una sau mai multe etape;
b) suspendarea poate fi acordată în primii 2 ani, pe perioade care nu depăşesc 12 luni fiecare. Orice reînnoire a unei perioade de suspendare, formulată în cadrul acestei durate de 2 ani, trebuie să facă obiectul unei hotărâri a consiliului filialei Corpului. Durata serviciului militar şi concediul legal de maternitate sau pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani nu sunt luate în calcul în cei 2 ani de suspendare.
(4) În situaţia în care candidatul a terminat sau se află în cursul efectuării stagiului la categoria contabil autorizat şi a promovat examenul la categoria expert contabil se recunoaşte stagiul efectuat, dar nu mai mult de 3 semestre; contabilii autorizaţi, membri activi ai Corpului, cu o vechime de cel puţin 2 ani, pot fi supuşi unui program intensiv de practică şi pot susţine examenul de aptitudini în primele 6 luni de la data promovării examenului de admitere la stagiu pentru accesul la profesia de expert contabil.
(5) În perioada de stagiu, stagiarul este obligat să efectueze minimum 200 de ore pe semestru, în timpul orelor normale de muncă ale tutorelui de stagiu sau potrivit programului de stagiu în sistem colectiv.
(6) În ultimele 6 luni de stagiu, tutorele de stagiu trebuie să acorde stagiarului, la cerere, un concediu neplătit de cel puţin 30 de zile pentru pregătirea examenului de aptitudini la profesiile de expert contabil şi de contabil autorizat.
Alte prevederi
• Repartiţia orelor de stagiu este lăsată la alegerea tutorelui de stagiu, care trebuie să acorde stagiarului toate facilităţile, pentru a-i permite să efectueze instruirea şi să îşi pregătească examenele finale pentru obţinerea calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat.
• Repartiţia orelor de stagiu este comunicată de tutorele de stagiu controlorului de stagiu, care se asigură că prevederile alin. anterior au fost respectate.
• Când controlorul de stagiu refuză să îşi dea acordul fie asupra numărului de ore, fie asupra repartiţiei lor, litigiul este prezentat preşedintelui consiliului filialei Corpului, care analizează şi decide.
Formarea – instruirea stagiarului
(1) Stagiul constă în efectuarea de lucrări profesionale, la care se adaugă acţiuni de pregătire tehnică şi deontologică.
(2) Lucrările profesionale reprezintă 400 de ore pe an şi se efectuează sub controlul tutorelui de stagiu. Când nu este posibilă efectuarea de lucrări pe lângă un tutore de stagiu, filiala organizează pregătirea în sistem colectiv a stagiarilor, în condiţiile respectării tuturor prevederilor prezentului regulament şi numai pe bază de lucrări practice, potrivit programului-cadru pe categorii de lucrări Profesionale. Exerciţiile, lucrările practice şi studiile de caz , ce fac obiectul pregătirii în sistem colectiv, se stabilesc anual de Direcţia de specialitate din cadrul Corpului, se rezolvă şi se evaluează de către formatorii (lectorii) aprobaţi de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului din rândul tutorilor de stagiu, cadrelor universitare sau al altor specialişti pe domenii. Modul de organizare şi desfăşurare a acţiunilor de pregătire în sistem colectiv se stabileşte prin norme aprobate de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului