• Echivalarea programului de pregătire profesională pentru auditorii financiari, membrii ACCA
În data de 11.04.2008 a fost semnat Memorandumul de înţelegere între Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) şi Asociaţia Contabililor Autorizaţi (ACCA), în domeniul pregătirii profesionale continue şi care intră in vigoare începând cu anul 2008.
Potrivit acestui memorandum membrii comuni care aleg să urmeze schema de pregătire profesională continuă a ACCA obţin în mod automat credit pentru cerinţele de pregătire profesională obligatorie ale CAFR.
Totodată, membrii comuni care aleg să urmeze pregătirea profesională obligatorie a CAFR vor avea dreptul să înregistreze toate orele pe care le parcurg la cursul (cursurile) de pregătire ale CAFR ca şi contribuţie la cerinţa de pregătire profesională continuă verificabilă a ACCA.
• Echivalarea testului de acces la stagiu CAFR cu un program de master
Potrivit prevederilor legale existente, CAFR poate echivala testul de acces la stagiu pentru absolvenții programelor masterale pentru care există protocol încheiat între instituțiile de învățământ superior si Cameră.
Persoanele care doresc exceptarea de la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar – contabil pentru accesul la stagiu vor depune la sediul Camerei un dosar care va cuprinde următoarele documente:
• cerere de exceptare de la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar – contabil pentru accesul la stagiu (click aici);
• copie legalizată după diploma de licenţă sau adeverinţă în original, în termen de valabilitate, eliberată de către instituţia de învăţământ superior;
• acte care atestă vechimea de 4 ani în domeniul financiar contabil (copie după cartea de muncă, însoţită de adeverinţă, acolo unde este cazul, sau alte adeverinţe eliberate de Cameră pentru reducerea perioadei de vechime);
• copie legalizată a diplomei de master (sau adeverinţă în original, în cazul în care diploma nu a fost eliberată);
• copie legalizată după foaia matricolă de master;
• certificat de cazier juridic în perioada de valabilitate;
• 2 fotografii tip buletin;
• copie act identitate;
• taxa analiza dosar, stabilită prin Norme ale Camerei
Persoanele a căror cerere a fost acceptata ca urmare a deciziei Biroului permanent se vor regăsi pe lista publicata pe site-ul Camerei și se vor putea înscrie la stagiu, începând cu fiecare lună a trimestrului următor, dar nu mai târziu de un an de la data aprobării dosarului.
• Prevederi cu privire la inscrierea in CECCAR
I. Persoanele fizice străine care doresc să exercite în România profesia de expert contabil sau de contabil autorizat sunt obligate să susţină un examen/interviu organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, cu respectarea următoarei proceduri:
1. Solicitantul, cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, depune la Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România un dosar conţinând următoarele documente justificative, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor legale, şi anume:
– cererea
– actul de indentitate/paşaport;
– actul de studii;
– documentul prin care se atestă obţinerea calităţii de expert contabil în ţara de origine, vizat la zi;
– documentul din care să rezulte sediul sau locul de domiciliu din România;
– alte acte privind specialităţile dobândite;
– curriculum vitae.
II. Referitor la persoanele fizice membre A.C.C.A. care doresc să exercite profesia de expert contabil
2. Pe lângă documentele pentru dosar, prevăzute la pct.1, membrii A.C.C.A., trebuie să deţină studii superioare pentru a accede la calitatea de expert contabil şi să depună următoarele fotocopii şi traduceri legalizate după:
– documentul din care să rezulte şederea (chiar şi temporară) în România;
– certificat de cazier judiciar cu termen de valabilitate neexpirat;
– actul medical de atestare a stării de sănătate, eliberat de o instituţie sanitară competentă din România;
3. Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, prin Departamentele şi Direcţiile specializate, după verificarea şi analiza documentelor depuse în condiţiile pct.1 şi pct.2, întocmeşte o notă către Biroul Permanent al Consiliului Superior, care hotărăşte prin decizie asupra înscrierii sau neînscrierii la examen/interviu.
4. În cazul aprobării de către Biroul Permanent al Consiliului Superior a cererii de înscriere, candidatul va achita taxa de înscriere şi va susţine examenul/interviul.
5. Comisia de examinare se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Superior al Corpului.
6. Tematica de examen/interviu este cea care a fost aprobată pentru ultimul examen de acces susţinut pentru acordarea calităţii de expert contabil şi contabil autorizat.
7. Examenul/interviul vizează cunoaşterea legislaţiei româneşti în vigoare, în domeniul organizării şi funcţionării societăţilor comerciale, contabil şi fiscal, şi constă în prezentarea şi susţinerea unui studiu de caz în care să fie tratate probleme de contabilitate, de fiscalitate şi de organizare şi funcţionare a unei socieţăţi comerciale, şi se finalizează cu acordarea calificativului admis sau respins, consemnat într-un proces-verbal.
8. Procesul-verbal al comisiei de examinare, la care se anexează lucrarea candidatului, se supune spre aprobare Consiliului Superior al Corpului.
9. După aprobarea de către Consiliul Superior al Corpului, se procedează conform prevederilor pct. 92 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului, referitoare la înscrierea în Tabloul Corpului a persoanelor fizice sau juridice străine, precum şi al persoanelor fizice membre A.C.C.A.
10. Autorizarea exercitării activităţii de expert contabil sau de contabil autorizat în România este valabilă atâta timp cât este menţinută calitatea de expert contabil sau de contabil autorizat în ţara de origine.
• Programe de master pentru care au fost incheiate protocoale privind echivalarea studiilor de masterat cu examenul de admintere la CAFR.
Pentru evident aceste programe, click aici : Evidenţa programelor de master pentru care au fost încheiate protocoale privind echivalarea programelor de studii universitare de masterat cu examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil pentru absolvenţii masteratului, persoane cu studii superioare economice