Durata efectuarii inspectiei fiscale – actualizare Cod de procedura fiscala

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Dupa cum bine stim, conform art. 126 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, durata efectuarii inspectiei fiscale este stabilita de catre organul de inspectie fiscala.

Aceasta durata se stabileste in functie de obiectivele inspectiei si nu poate fi mai mare de:

CONTRIBUABILIDURATA INSPECTIEI
contribuabilii mari si contribuabilii
care au sedii secundare, indiferent de marime
180 de zile
contribuabilii mijlocii90 de zile
ceilalti contribuabili45 de zile

In cazul in care inspectia fiscala nu se finalizeaza intr-o perioada reprezentand dublul perioadei prevazute in tabelul de mai sus, in care nu se includ perioadele de suspendare legala a inspectiei fiscale, inspectia fiscala inceteaza, fara a se emite raport de inspectie fiscala si decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere. Organul de inspectie fiscala poate relua inspectia, cu aprobarea organului ierarhic superior celui care a aprobat inspectia fiscala initiala, o singura data pentru aceeasi perioada si aceleasi obligatii fiscale, cu respectarea prevederilor art. 117 alin. (1).

Articolul 117 alin (1) spune ca:  Inspecţia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.

Iata o analiza asupra modificarii:

Articolul 126 alin (2) inainte de modificareArticolul 126 alin (2) dupa modificare
  În cazul în care inspecţia fiscală nu se finalizează într-o perioadă reprezentând dublul perioadei prevăzute la alin. (1), inspecţia fiscală încetează, fără a se emite raport de inspecţie fiscală şi decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere. În acest caz, organul de inspecţie fiscală poate relua inspecţia, cu aprobarea organului ierarhic superior celui care a aprobat inspecţia fiscală iniţială, o singură dată pentru aceeaşi perioadă şi aceleaşi obligaţii fiscale, cu respectarea prevederilor art. 117 alin. (1).    În cazul în care inspecția fiscală nu se finalizează într-o perioadă reprezentând dublul perioadei prevăzute la alin. (1) în care nu se includ perioadele de suspendare legală a inspecției fiscale, inspecția fiscală încetează, fără a se emite raport de inspecție fiscală și decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere. În acest caz, organul de inspecție fiscală poate relua inspecția, cu aprobarea organului ierarhic superior celui care a aprobat inspecția fiscală inițială, o singură dată pentru aceeași perioadă și aceleași obligații fiscale, cu respectarea prevederilor art. 117 alin. (1).  

De asemenea, la articolul 126, dupa alineatul 2 se introduc doua noi alineate, alineatele 2^1 si 2^2. Acestea fac referire la continuarea inspectiei fiscale in cazul in care intervine incetarea persoanei juridice sau decesul persoanei fizice ca subiect de drept fiscal.

2^1 În cazul în care inspecția fiscală a început și intervine încetarea persoanei juridice sau decesului persoanei fizice ca subiecte de drept fiscal, inspecția fiscală continuă cu succesorii persoanei respective, dacă aceștia există. În acest caz, creanța fiscală se stabilește pe numele succesorilor. În cazul în care nu există succesori inspecția fiscală încetează.

2^2 Procedura de aplicare a prevederilor alin. (2^1) se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F.

Articole similare

Comentariul tau aici