Durata de viata utila – termenul zilei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Durata de viata utila (estimata) este:

a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate;

sau

b) numarul de unitati de productie similare preconizate sa se obtina din activ de catre o entitate. Referitor la leasing, durata de viata utila este definita ca perioada estimata care ramane, de la inceputul perioadei de leasing, fara a fi limitata la acesta, pe parcursul careia se asteapta ca beneficiile economice incorporate in bun sa fie consumate de catre entitate.

Potrivit OMFP nr. 1802/2014, durata de viata utila (estimata) a unei imobilizari necorporale care decurge din drepturile contractuale sau din alte drepturi legale nu trebuie sa depaseasca perioada drepturilor contractuale ori a celorlalte drepturi legale, dar poate fi mai scurta, in functie de perioada pentru care entitatea preconizeaza ca va folosi activul.

Daca drepturile contractuale sau alte drepturi legale sunt transferate pentru o durata limitata care poate fi reinnoita, durata de viata utila a imobilizarii necorporale trebuie sa includa perioada sau perioadele de reinnoire doar daca exista dovezi din partea entitatii in sprijinul reinnoirii fara un cost semnificativ. Durata de viata utila a unui drept redobandit recunoscut drept imobilizare necorporala intr‐o combinare de intreprinderi este reprezentata de perioada contractuala ramasa din contractul prin care a fost acordat dreptul si nu va include perioadele de reinnoire.

Pentru calculul duratei estimate de utilizare a unui activ, contabilul trebuie sa tina cont de toate informatiile relevante, inclusiv de :

  • experienta trecuta cu active similare ;
  • starea actuala a activului ;
  • politica firmei privind reparatiile si intretinerea ;
  • tendintele tehnologice si industriale actuale ;
  • conditiile locale, clima.

Articole similare