IMM Club în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și Incubatorul de afaceri Cresc Oradea Mare a organizat pe 09.07.2024 două noi workshop-uri din seria IMMpact MAXIM.
În sala mare a Incubatorului participanții, prezenți în număr mare, au urmărit cu interes cursul cu tema:
Cum pot afacerile mici să evite greșeli costisitoare? – tot ce trebuie să știi despre contabilitate, fiscalitate, salarizare și reporting

Participanții au putut afla, în decursul unei sesiuni de informare intense, care s-a întins pe două ore, cum să-și crească afacerea de o manieră profitabilă fără să facă greșeli costisitoare. De asemenea au avut ocazia să învețe noțiuni esențiale despre contabilitate, fiscalitate, salarizare și reporting.
Temele abordate în cadrul workshop-ului au inclus:
• Responsabilități contabile și conformitatea legislativă: Participanții au învățat despre obligațiile contabile și modul de a se conforma legislației în vigoare.
• Diferențele între tipurile de contabilitate: S-a discutat despre contabilitatea primară, de gestiune și financiară, și importanța fiecăreia.
• 8 Pași pentru a evita greșelile în zona financiară a afacerii: Au fost prezentate, printre altele, metode pentru utilizarea corectă a softurilor contabile, organizarea documentelor, analiza periodică a cifrelor, stabilirea corectă a prețului de vânzare, diferența dintre cash-flow și P&L.
• Transformarea datelor contabile în informații utile: Participanții au învățat să detecteze semnalele de alarmă prin rapoarte interactive, prin urmărirea într-un mod simplu a tendințelor din companiile lor și să folosească datele contabile pentru a lua decizii manageriale informate.
• Importanța vectorului fiscal: S-a subliniat necesitatea verificării încadrării în plafoanele fiscale pentru a menține controlul taxelor.
• Analiza costurilor angajaților: A fost discutată analiza costurilor angajaților și obligațiile legale ale angajatorilor.
În paralel, manageri și angajați din companiile medii sau mari în zona comercială sau financiară care au diverse provocări legate de vânzările cu plata la termen, au petrecut mai mult de două ore urmărind, în sala mică, cursul cu tema:
Protejează-ți Afacerea: Soluții Esențiale de Informare și Asigurare pentru Vânzările cu Termen de Plată

Discuțiile au pornit de la contextul actual:
- Anual sunt 6000 de noi proceduri de insolvență
- Din acestea se depun doar 40-100 planuri de reorganizare
- Crește scadența medie la facturi mai mari de 100.000 lei
- Durata medie de încasare a creanțelor este între 28 și 168 zile
- Crește valoarea soldului neîncasat pe polițele de creanțe
Participanții au aflat că asigurarea comercială este un mijloc de protecție a pierderilor financiare generate de neîncasarea facturilor acceptate la plată de către clienții lor pentru bunurile livrate, serviciile prestate dar și o modalitate de dezvoltare a activității desfășurate.
Temele abordate în cadrul workshop-ului au inclus:
- Ce este asigurarea de credit comercial.
- Părțile implicate în asigurare.
- Cum funcționează? Ce costuri are polița? Ce daune sunt acoperite?
- Care este traseul creanței: de la data scadenței până la plata despăgubirii.
- Care este mecanismul asigurării de credit comercial.
- Avantajele încheierii poliței.
De asemenea, pornind de la profilul participanților, trainerul a pus la dispoziția acestora o simulare a situației expunerii pornind de la cifra de afaceri realizată cu parteneri interni sau externi cu plata la termen, intervalele limită de credit posibil a fi solicitate și limitele de despăgubire per client.
Despre traineri:

Delia Mircea, cu peste 15 ani de experiență în domeniul financiar și al creației de conținut, este fondatorul și editorul senior al site-ului Contzilla, o platformă recunoscută pentru furnizarea de conținut contabil, financiar și fiscal de înaltă calitate și atractiv. Delia este un contabil certificat ACCA, având o expertiză solidă în contabilitatea financiară,
contabilitatea de costuri și raportarea financiară. Misiunea ei este să educe, să informeze și să inspire prin conținut financiar accesibil și captivant, adaptat nevoilor și așteptărilor audienței. Puteți afla mai multe despre ea pe LinkedIn.

Liviu Sav este co-fondator al BRIDGE-to-INFORMATION, având o vastă experiență în dezvoltarea modelelor de afaceri și automatizarea raportării pentru IMM-uri. Cu o carieră de peste 20 de ani în domenii precum consultanță de afaceri, management financiar și BI, Liviu este dedicat transformării datelor contabile în informații manageriale valoroase cu ajutorul rapoarte interactive. Cursul său oferă instrumentele necesare pentru optimizarea deciziilor de afaceri și înțelegerea tendințelor din afaceri prin valorificarea eficientă a datelor existente. Mai multe informații despre el și activitatea lui pe LinkedIn.

Marius Maier este Managing Partner la CMC GRUP RISK ADVISOR SRL, având peste 25 de ani de experiență în industria asigurărilor, dintre care mai mult de 20 de ani ca broker de asigurări. Specializat în managementul riscurilor, Marius este trainer certificat ISO 31000 și oferă consultanță în gestionarea programelor complexe de asigurare. Este recunoscut pentru abilitățile sale în negociere, strategie de afaceri și gestionarea daunelor.Află mai multe despre el pe LinkedIn.
Participarea la ambele cursuri a fost gratuită, participanții au putut beneficia pe lângă multitudinea de informații, și de oferte speciale dar și de sfaturile și expertiza trainerilor, atât în cadrul discuțiilor din timpul cursurilor, cât și ulterior, în discuții directe.