Tot ce trebuie sa stii despre Direct Debit

Direct Debitul este o operatiune bancara complexa ce implica trei parti distincte: Banca, Clientul (persoana fizica sau juridica) si o terta parte, Furnizorul de Servicii sau Utilizati.

Operatiunile de Direct Debit sunt, in general, utilizate pentru plata automata a facturilor de utilitati si servicii.

Conditii ce trebuie indeplinite pentru activarea serviciului Direct Debit:

– facturile de utilizati sau servicii obiect al debitarii automate trebuie sa aiba o anumita regularitate

– Clientul care utilizeaza serviciul trebuie sa mandateze banca sa efectueze platile regulat, prin semnarea unuie cereri scrise (acesta poate fi revocata oricand, fapt ce conduce la sistarea serviciului)

Exemplu concret:

Clientul Marian Ionescu, beneficiar al unui abonament Orange doreste activarea serviciului Direct Debit, astfel incat sa evite drumuri suplimentare pentru achitarea facturilor.

Pasul 1 – Marian Ionescu trebuie sa afle cu ce banci are Orange incheiate conventii de Direct Debit – este important de mentionat ca Furnizorii de Utilitati sau Servicii nu au conventii incheiate cu toate bancile

Pasul 2 – Marian Ionescu alege Banca Trasilvania (este important sa aleaga Banca in functie de banca unde are deja un cont deschis si unde incaseaza bani pentru a evita viramente in plus).

Pasul 3 – Marian Ionescu incheie o conventie de Direct Debit cu Banca Transilvania (formularistica este foarte simpla si nu implica decat deplasarea la banca).

Pasul 4 – din momentul semnarii conventiei facturile Orange ale lui Marian Ionescu vor fi trimise de catre Orange atat acestuia, cat Bancii Transilvania. In baza mandatului acordat de client, Banca Transilvania va opera automat (in fiecare luna) plata facturilor Clientului, direct din contul acestuia, in ziua scadentei.

Elemente foarte importante ale procedurilor legate de Direct Debit:

– Banca opereaza intotdeuna doar facturile curente (fara restantele provenite din facturi anterioare, cu exceptia cazurilor in care restantele sunt incluse in suma curenta de plata)

– Plata se realizeaza intotdeuna in ziua scadentei (adica in ultima zi de plata de pe factura)

– In cazul in care, in cont, Clientul nu detine numerar suficient, Banca NU opereaza plati partiale, prin urmare factura nu va fi achitata deloc. In cazul exemplului nostru, daca in ziua scadentei unei facturi in valoare de 80 de lei, Marian Ionescu are in cont doar 60 de lei – Banca nu va opera nici o plata, prin urmare factura nu va fi achitata.

– In cazul in care la scadenta factura nu este achitata (datorita lipsei de disponibilitati) aceasta nu va fi achitata de catre banca in momentul in care in cont vor exista bani – practic, banca nu va mai opera plata in luna respectiv (si factura va ramane restanta), chiar daca ulterior in cont vor exista bani.

Cum alegem banca cu care sa incheiem conventia de Direct Debit:

– este foarte important sa alegem banca cu care lucram frecvent si unde pastram anumite sume in cont (pentru a evita situatia in care in ziua scandentei NU exista disponibil in cont) – de aceea, recomandam alegerea bancii unde incasam salariu sau alte venituri certe

– cele mai multe banci percep un mic comision pentru fiecare plata efectuata din Direct Debit – de regula aceste nu depaseste 1,5 lei pentru fiecare plata efectuata (este cazul Raiffeisen, BRD si BCR). Totusi, in Romania exista unele banci care NU TARIFEAZA serviciul de Direct Debit (Banca TransilvaTotnia este une dintre ele, insa nu singura).

Articole similare

Comentariul tau aici